Volledig scherm
PREMIUM
Max Verstappen reed in 2014 al met zijn bolide over de Erasmusbrug. © Marco De Swart

Racekenners zien Formule 1-race in Rotterdam wel zitten

De Formule 1 wil naar Nederland. Racekenners fantaseren hardop over de Grote Prijs van Rotterdam.

Volledig scherm
© AD

Leg een drijvend circuit aan op de Maas, tover de middenstip van De Kuip om tot start- en finishlijn en verhoog de maximumsnelheid op Katendrecht naar 350 kilometer per uur. Het nieuws dat Liberty Media, sinds begin dit jaar eigenaar van de Formule 1, een oogje heeft op Rotterdam prikkelt de fantasie. In ieder geval die van Jan Lammers, Giedo van der Garde en Herman Vaanholt.

De twee voormalige Formule 1-coureurs en de geestelijk vader van de Rotterdam City Racing zien een Grote Prijs van Rotterdam wel zitten, niet in de laatste plaats vanwege het succes van Max Verstappen. Voor de volledigheid: de laatste Nederlandse GP werd in 1985 verreden in Zandvoort.

Volgens de racekenners leent Rotterdam zich goed voor een stratenrace. Maar, zeggen ze in koor, vergeet dan wel de Erasmusbrug, Coolsingel of Maasboulevard. ,,Een racecircuit moet spannend zijn,'' zegt Vaanholt. ,,De Erasmusbrug en Coolsingel zijn te smal om in te halen en de Maasboulevard is maar een saaie rechte weg. Niet geschikt dus.'' Dat City Racing die plekken wel aandeed, komt omdat dit racefestijn een totaal ander karakter had. ,,De City Racing was een demonstratie, geen race.''

Lammers en Van der Garde, die allebei ooit acte de présence gaven op de City Racing, beamen dat de Noordoever niet echt geschikt is voor een Formule 1-race. Ze zien net als Vaanholt meer in een circuit op Zuid. ,,Wat ik een te gek stuk vind, is daar bij het ss Rotterdam op Katendrecht,'' zegt Van der Garde, die in 2013 uitkwam voor het Formule 1-team Catheram. ,,Een mooi recht stuk en helemaal op het einde ligt een spannende haarspeldbocht. Spektakel verzekerd." Nog een plus: op het vuistvormige schiereiland is genoeg ruimte voor toeschouwers.

Oude rot Jan Lammers, die in 1979 debuteerde in de koningsklasse, oppert om de Kuip onderdeel te maken van het parcours. ,,Formule 1-auto's die het voetbalstadion in- en uitrijden, dat is uniek!''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam