‘Racistische’ vlag op West-Kruiskade verwijderd na ophef: ‘Wij dachten dat Rotterdam dit wel aankon’

Update/videoDe winkeliersvereniging van de West-Kruiskade in het centrum van Rotterdam heeft na een lading boze reacties op sociale media een banier in de prullenbak gegooid. Daarop prijkte de leus: ‘Kroepoeks Klanstraat’.

De verwijzing naar de Ku Klux Klan schoot velen in het verkeerde keelgat. De gewraakte vlag is verwijderd. Op dinsdagmorgen liet voorzitter van de winkeliersvereniging, Richard de Boer, nog weten volledig achter de teksten te staan. Het leek voor hem een kwestie van smaak: ,,Mensen die het niet snappen, vallen erover. Mensen die het wel snappen, vinden het leuk.” Op andere banieren staan teksten als ‘Psssst!’ en ‘Making ugly people look better’.

‘Cruisekade’

De campagne is afkomstig van de winkeliersvereniging West-Kruiskade. ,,We willen vooroordelen van vroeger omzetten in iets humoristisch’’, zegt De Boer. ,,Zo noemden mensen deze straat vroeger de ‘Kroeskade’, vanwege de haarstijlen. Wij hebben daar nu de ‘Cruisekade’ van gemaakt, met een grote knipoog, omdat er over deze straat veel wordt gecruised met auto’s. Wij dachten dat Rotterdam dit wel aankon. Het is niet onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen.”

Quote

Wij dachten dat Rotterdam dit wel aankon. Het is niet onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen.

Richard de Boer

De vlaggen zijn gekleurd in alle kleuren van de regenboog. ,,Daarmee willen we júíst de diversiteit van deze straat laten zien. Iedereen is hier welkom.’’ Maar, zo zegt hij: ,,De humor is op het randje.’’

Winkel Gall & Gall, ook lid van de winkeliersvereniging, distantieerde zich vanmorgen van de leuzen op de banieren. ‘Ik ben zelf van Kaapverdiaanse afkomst en mijn team in de winkel bestaat uit verschillende achtergronden’, valt te lezen in een statement op Facebook. ,,Wij wisten niet eens af van deze slogans. Ze hingen er opeens. Wij staan absoluut niet achter deze racistische uitingen’’, zegt ondernemer Mario Lopes.

Passanten

De leuzen vielen bij veel mensen niet in goede aarde. Hoewel de banieren in eerste instantie bij veel passanten niet opvielen, ging een foto van de vlag rond op sociale media. Voorbijganger Marianne (55) is van Surinaamse afkomst. Zij vindt de teksten op sommige vlaggen te kort door de bocht. ,,Ook al komt het vanuit de ondernemers zelf, zo houd je het stereotiepe beeld in stand.” De Marokkaanse Layla (28) vindt het niet de juiste manier om de straat op de kaart te zetten. ,,Ik vind het nogal onhandig én racistisch, want ze weten hoe gevoelig het kan liggen.”

Twitteraars riepen de gemeente Rotterdam en stadspromotor Rotterdam Partners ter verantwoording. Velen dachten deze partijen verantwoordelijk waren voor de campagne, maar dat blijkt na navraag door deze krant niet het geval. ,,Wij hebben hier niets mee te maken. We zijn er op geen enkele manier bij betrokken’’, zegt een woordvoerder van Rotterdam Partners. Ook de gemeente Rotterdam bevestigt niet bij de campagne betrokken te zijn.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Relaxed

Wethouder Bert Wijbenga (VVD) ging vanmiddag meteen langs om met de betrokken partijen te praten. In Café Richard Shoes, de winkel van voorzitter Richard de Boer, werd gesproken over wat nu wél en niet kan op zo’n vlag. ,,We moeten rekening houden met de verschillende smaken en meningen van Rotterdammers, maar mensen moeten niet te overgevoelig zijn en wel tegen een stootje kunnen’’, zegt Wijbenga. ,,Bij dit soort initiatieven is het goed om na te denken: wat is nu karakteristiek voor deze straat, wat past hier? Hoe gaan we om met verschillen tussen mensen? Als gemeente moeten wij daarbij niet bepalen wat wel en niet mag.”

Quote

Als gemeente moeten wij daarbij niet bepalen wat wel en niet mag.

Bert Wijbenga

De wethouder prijst de opstelling van de winkeliers. ,,Jullie hebben een prikkelende en humoristische boodschap gebracht, die niet overal even goed is gevallen. Daarom vind ik het goed dat de ondernemers zeggen: we halen het weg, we houden er rekening mee. Dat past bij de manier waarop we dat in Rotterdam aanpakken: relaxed.”

Volledig scherm
Twee van de gewraakte banieren. © Lex Bezemer
Volledig scherm
Richard de Boer van Café Richard Shoes gooit de banier weg. © Frank de Roo

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’
    UPDATE

    ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmer­rie die tot op de dag van vandaag duurt’

    Bij de Haagse rechtbank heeft vanochtend de zaak gediend van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn in 2018. De moeder van Orlando woonde de regiezitting bij. ,,Voor de familie en vrienden van Orlando Boldewijn begon op maandag 19 februari 2018 een nachtmerrie die voortduurt tot op de dag van vandaag’’, zei de officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam