Rahiied A.: ‘Ik leefde in een fantasiewereld en waande mij een arts’

LIVE TWITTER / UPDATE‘Insulinekiller’ Rahiied A. heeft in verklaringen bij de politie gezegd graag voor dokter te willen spelen.  Hoewel hij zijn opleiding tot zorgmedewerker niet afrondde, liep hij graag met een stethoscoop als hij bij zorginstellingen aan het werk was. ,,Ik leefde in een fantasiewereld en waande me een arts‘’, zei hij in zijn verhoor. Vandaag zwijgt hij vooral.    

Rahiied A. moet zich vanaf vandaag in de Rotterdamse rechtbank verantwoorden voor vier insulinemoorden en zeven pogingen daartoe. De 23-jarige Rotterdammer wordt ervan verdacht die te hebben gepleegd in verpleeg- en verzorgingshuizen in Puttershoek, Ridderkerk en Rotterdam. Voor het proces zijn acht dagen uitgetrokken. Verslaggevers Sander Sonnemans en Folkert van der Krol doen live verslag vanuit de rechtbank. 

Rahiied wordt verdacht van in totaal 28 strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat de Rotterdammer naast de moorden en de pogingen wordt verdacht van het vervalsen van zijn VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), de diefstal van medische dossiers en insulinepennen. Ook wordt hem verweten meerdere patiënten in hulpeloze toestand te hebben achtergelaten. 

Verleden

Het proces is begonnen met het in kaart brengen van Rahiieds verleden. Duidelijk is geworden dat hij nooit een diploma heeft gehaald en bij meerdere zorginstellingen waar hij stage liep of werkte voor zijn bijbaan, is weggestuurd.  Uit het relaas van de rechtbank blijkt dat Rahiied A. bij vrijwel alle zorginstellingen waar hij werkte voor moeilijkheden zorgde. Hij loog over studieresultaten en behaalde opleidingen, kwam werkafspraken niet na, was brutaal en stal van patiënten.

De Rotterdamse verdachte wordt bijgestaan door advocaten Robbert van Haneghem en Wouter van Bel. Hij zit vast in de gevangenis in Zaanstad en wordt vanochtend naar Rotterdam gebracht. Tijdens de laatste voorbereidende zitting zweeg Rahiied. De verpleger maakt een zeer gespannen indruk en heeft zojuist hortend en stotend aangegeven zich te beroepen op zijn zwijgrecht. 

Voor de rechtbank zit er niets anders op dan Rahiied voorhouden wat in het dossier allemaal over hem wordt gemeld. Soms geeft hij een knikje ter bevestiging van wat hem uit dossier wordt voorgelezen. Rahiied A. heeft tijdens een van de eerste verhoren bij de politie huilend bekend bij drie vrouwen insuline te hebben ingespoten. Bij een van hen deed hij dat omdat ze hem geen complimenten voor zijn verzorging zou hebben gemaakt. 

Stethoscoop 

Rahiied heeft in zijn verhoren verklaard met insuline te hebben gespoten om in goede zin op te vallen en goede cijfers te behalen. De insulinepen, waar hij regelmatig mee op zak liep, had hij gepikt in zorginstelling Het  Jasmijnhuis waar hij eerder had gewerkt. De ongediplomeerde Rotterdammer liep graag rond met een stethoscoop om zijn nek, zoals artsen doen.  

Bij een psychologisch onderzoek heeft Rahiied tegen de gedragsdeskundige gezegd dat hij in zijn hoofd had dat hij met een injectie mensen beter kon maken. In zijn fantasie speelde hij doktertje, maar dan met echte medicijnen.

Geen medische noodzaak

Rahiied werd op 17 november 2017 aangehouden naar aanleiding van het onwel worden van een vrouw in ’t Huys te Hoecke in Puttershoek. Zij zou insuline - een middel dat de bloedsuikerspiegel verlaagt - hebben gekregen zonder enige medische noodzaak. Dat slachtoffer overleefde, maar het incident leidde tot nader onderzoek van eerdere - dodelijke - gevallen in de verschillende instellingen.

De zitting dient in de extra beveiligde rechtbank. Vanwege de enorme belangstelling is de rechtszaak een uur later dan gepland begonnen. Er is veel pers. Een grote groep nabestaanden van de overledenen en betrokkenen van slachtoffers die de aanslag met insuline overleefden, woont de rechtszaak bij. Het vergt veel tijd om al de belangstellenden door de veiligheidscontrole te krijgen. De grote vraag waar nabestaanden een antwoord op hopen te krijgen, is wat Rahiied bezielde om zijn patiënten om het leven te brengen.

Dat gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Want hoe de rechter het ook probeert, Rahiied houdt zijn kaken op elkaar. Hij doet dat overigens op dringend advies van zijn advocaten.  Ook over het toedienen van een tweede injectie aan de 100-jarige in Puttershoek zwijgt de jongeman in alle toonaarden. Die actie is deels op camerabeelden vastgelegd. Rahiied heeft daar over verklaard dat hij niet wilde dat de vrouw  zou overlijden. ,,Maar wel”, hield de rechter Rahiied zojuist voor, ,,riep u hulp in voor de stervensbegeleiding van de vrouw. Waarom was dat dan?” Rahiied zweeg . ,,Jij bent de enige die een antwoord kan geven.” Rahiied bleef zwijgen.  

Volledig scherm
Rahiied A. wordt verdacht van vier insulinemoorden en acht pogingen daartoe. ANP ALOYS OOSTERWIJK © ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (20%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (10%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (69%)
732 stemmen