Volledig scherm
De Chamisa-D liep een flinke klap op na de aanvaring met de stuurloze tanker. © Media TV

‘Ramschip’ ligt nog zeker twee weken aan de ketting

Het ‘ramschip’ dat afgelopen weekend een ravage veroorzaakte in de Botlek ligt voorlopig aan de ketting. De getroffen schepen zijn weer in de vaart, maar de schade beloopt in de vele tienduizenden euro’s, zegt een gedupeerde schipper.

Het was een bizar ongeluk: de door motorpech geteisterde olie- en chemietanker Atlantis Armona voer vrijdagnacht zo’n tien minuten lang stuurloos door de Botlek, raakte drie binnenvaartschepen en strandde op de kade bij de Welplaathaven.

Het ramschip, bijna 93 meter lang en ruim 14 meter breed, ligt nog zeker tot en met volgende week aan de ketting, laat Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) weten. Woensdag gaat het schip naar een werf in Rotterdam en de reparatie duurt waarschijnlijk een kleine twee weken. ,,Het vaarverbod wordt pas opgeheven als alle reparaties zijn uitgevoerd’’, aldus een woordvoerder.

Niet lek geslagen

Binnenvaartschip Chamisa-D kreeg de grootste klappen van de olietanker. ,,Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Maar het belangrijkste is dat er geen persoonlijk letsel is opgelopen’’, zegt eigenaar Werner van Damme. Op het moment van de botsing lagen vier medewerkers te slapen, vertelt hij. ,,Dat was natuurlijk schrikken. Ze werden wakker van een hele harde klap. Het zijn ervaren mensen, die weten wat ze moeten doen. Ze hebben snel de schade opgenomen en constateerden dat het schip niet was lek geslagen’’, zegt Van Damme. 

Quote

Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Maar het belangrijk­ste is dat er geen persoon­lijk letsel is opgelopen.

Werner van Damme

Zijn schip is zowel aan voor- en achterkant beschadigd, maar is weer in de vaart. Maandag lag Chamisa-D alweer voor een transport in de Tweede Petroleumhaven. Van Damme schat de schade op tienduizenden euro’s. De reparatie staat over twee maanden gepland. ,,Dit is een verzekeringskwestie, als het goed is.’’ De naam Chamisa is overigens een samenstelling van Chantal, Micha en Isabella – zijn vrouw en twee dochters.

Eigenaar van Atlantis Armona is de in Istanbul gevestigde Atlantis Tanker Group. De oorzaak van de crash was een defect in de aansturing van de schroef, waardoor het schip niet vooruit maar achteruit ging. Een woordvoerder laat weten dat de verzekeraar de zaak met de gedupeerden zal oplossen zodra het ongeluk in kaart is gebracht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam