Familie en vrienden op de kade bij de plek waar Ramsis onder water verdween.
Volledig scherm
Familie en vrienden op de kade bij de plek waar Ramsis onder water verdween. © AD

'Ramsis stierf voor het leven van een jongetje'

Een tropische zomerdag aan de kade van de Nieuwe Maas in Rotterdam-West is voor Merrel Breinburg (31) geëindigd in een nachtmerrie. In een poging een 12-jarige jongen uit het water te redden, verdronk haar vriend Ramsis Kwidama (35). 'Ramsis stierf voor het leven van een jongetje,' vertelt ze aan het AD.

Ramsis.
Volledig scherm
Ramsis. © AD

Merrel Breinburg heeft de fatale reddingspoging een dag later nog scherp op haar netvlies. Zij en haar vriend Ramsis waren afgelopen donderdagavond na het werk naar de oever van de Maas in Rotterdam-West gereden om wat te eten. Onderaan de kade spelen drie jongetjes in het water.

Dan gaat het mis. Een van de jongetjes begint angstig te gillen. Twee van hen hebben zich al aan de kade gehesen en zijn volledig in paniek. De derde ligt huilend en gillend in het water. 'Ik houd het niet. Het gaat niet,' schreeuwt hij.

Ramsis bedenkt zich geen moment. Op de kade trekt hij  zijn broek en schoenen uit en springt in het bruine water. De rivier, die uitmondt in de Noordzee, staat bekend als een gevaarlijke plek om te zwemmen vanwege scheepvaart en sterke stroming. 'Zo'n kind laat je niet in het water liggen. Wat moet je dan? Er was verder niemand anders,' vertelt Merrel.

'Bel 112'
Passerende boten maken het water onstuimig. Golven en onderstroom worden Ramsis te machtig. 'Hij schreeuwde dat ik hulp moest halen. 'Ik red het niet meer, bel 112'.' Merrel rent terug naar de auto om haar telefoon te pakken. 'Toen ik terugkwam, zag ik hem niet meer. Ramsis was verdwenen.'

Het jongetje wordt later opgepikt door een boot. Op dat moment is de aandacht niet bij Merrel. De kleine jongens zijn weggerend en niemand op de boot hoort haar. Volgens de vriendin van de Rotterdammer, die zelf een zoontje van 11 achterlaat, is zijn heldenactie tekenend voor Ramsis.

'Mensen hebben het altijd over criminele Antillianen, maar Ramsis heeft zijn leven gegeven voor een kind. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Buren, familie, vrienden. Hij hield van kinderen. Ik heb nog niet aan de buurjongetjes durven vertellen dat Ramsis er niet meer is.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam