Volledig scherm
Een portret van Sarah Papenheim in de rechtbank van Rotterdam. © AD

Rapport van Zorgconsul naar dood van Sarah Papenheim blijft geheim

Het hele rapport van de Zorgconsul naar de hulpverlening van Joel S. blijft geheim. S. werd deze week veroordeeld tot zes jaar cel en tbs voor het doodsteken van zijn huisgenote Sarah Papenheim in Rotterdam. ,,Bizar!’’ reageert advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Sarah bijstaat, op het nieuws. ,,Wederom een snoeiharde klap in het gezicht van de nabestaanden.’’

De Zorgconsul concludeerde na haar onderzoek dat de hulpverleners niets te verwijten valt. Zij kwamen in actie nadat de ex-vriendin van S. aan de bel had getrokken omdat hij verward was. Leefbaar Rotterdam en de advocaat zetten vraagtekens bij deze conclusie.

Vragen aan de Zorgconsul zullen komende woensdag echter niet in het openbaar gesteld worden. Wethouder Sven de Langen wil dat het rapport geheim blijft en krijgt daarvoor steun van de hele coalitie. In het rapport zouden geen namen staan, maar wel gegevens die te herleiden zouden zijn naar personen.

Beschermen

De wethouder wil hen met de geheimhouding beschermen, maar ook voorkomen dat in de toekomst hulpverleners niet meer willen meewerken aan een onderzoek dat is bedoeld om lessen uit te trekken. 

De moeder van Sarah mag volgens Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf wel aanwezig zijn bij de bespreking achter gesloten deuren. ,,Maar het lastige is, dat zij dan ook moet bedenken wat zij wel en niet mag zeggen.’’ Na de vragen aan de Zorgconsul zal de discussie met de wethouder wel openbaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam