Recensent maakt gehakt van Den Blijkers Oosterscheldekreeft, maar Goud zit vanavond toch bomvol
Niet verdrietig, wel stomverbaasd is Herman den Blijker over de vernietigende recensie van zijn restaurant Goud in de Volkskrant. De sterrenchef die op tv menig gemankeerd restauranthouder de oren wast, kreeg dit weekend zelf een flinke schrobbering.
Na een weinig vleiende recensie in het NRC in april, kwam dit weekend ook de Volkskrant-recensent Hiske Versprille superlatieven tekort om haar teleurstelling te uiten over restaurant Goud aan de Lloydstraat in Rotterdam-West. Behalve de decoratie (nepgoud, nepplanten) en het publiek (mannen met dikke horloges) moeten ook het bedienend personeel (‘een ober die ons vanaf het moment dat we binnenkwamen al het gevoel geeft dat onze aanwezigheid hem eigenlijk een beetje ontrieft’) en vooral de gerechten het ontgelden: ‘Twee eetlepels slecht aangemaakte, gehakte tomaat voor €13,50 serveren: sommige mensen durven echt álles. De Oosterscheldekreeft blijkt een gerecht met overwegend rivierkreeftjes.’
Over de verklaring van de ober, die gezegd zou hebben dat Oosterscheldekreeft op het moment van het bezoek erg duur was, schrijft ze vilein: ‘Wilt u deze Ferrari kopen voor 5000 euro?’ ‘Maar dit is een Kia Picanto met een My Little Pony-sticker erop!’ ‘Mevrouwtje, weet u wel wat een Ferrari kóst?’
,,Hier is ongetwijfeld iets misgegaan’’, zegt Den Blijker, die het artikel verder erg ‘op de man gespeeld’ vindt. Hoe de geschiedenis met de kreeft heeft kunnen gebeuren, blijft gissen ,,Mogelijk heeft een van de koks in de haast het verkeerde ingrediënt gepakt.”
Steunbetuigingen
Een 5- is zijn restaurant zeker niet waard, vindt hij. ,,Natuurlijk gaat er weleens wat mis, maar in het beeld dat de journalist schetst herkennen we ons helemaal niet, en wat belangrijker is: onze klanten ook niet.” Volgens Den Bijker regent het steunbetuigingen van zijn vaste clientèle. ,,Ik vind het wel heel naar voor de jongens in de keuken, die veertig tot tachtig uur in de week het beste van zichzelf geven. Dat je met zo’n stuk mensen pijn kunt doen, realiseert de journaliste zich niet.”
Den Blijker is overigens niet de enige die de toorn van de recensent over zich uitgestort kreeg. Restaurant Hard & Ziel van Pascal Jakobsen, leadzanger en gitarist van de Zeeuwse band Bløf, werd kortgeleden beoordeeld met een vernietigende 4. Het restaurant kreeg toen opvallend veel steun op social media, negatieve reacties betroffen vooral de recensent.
Ook Den Blijker voelt zich gesterkt door warme reacties. Als ondernemer ondervindt hij naar eigen zeggen ook geen last van de kritiek. ,,Ik heb natuurlijk liever een lovend stuk, maar ik heb genoeg credits om een tikje op te kunnen vangen. We hebben geen afzeggingen gehad, de zaak zit vanavond echt bomvol.”
Geluidsopname
Versprille heeft alweer gereageerd op de reactie van Den Blijker: ,,Schaamteloos”, schrijft ze op Twitter. Over Den Blijkers weerwoord (‘Mogelijk heeft een van de koks in de haast het verkeerde ingrediënt gepakt’ ) twittert Versprille: ,,Ik heb een geluidsopname van de ober die ons vertelt dat ze dit gerecht vanwege de hoge prijs van Oosterscheldekreeft ‘altijd aftoppen met rivierkreeft’.”
Vóór de recensie in de Volkskrant verscheen, is ook het AD gaan eten in Goud’ Lees het oordeel van onze recensent woensdag de rubriek De Gouden Pollepel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Commentaar
Alles gedaan om personeel te vinden, behalve navragen in de omgeving
-
PREMIUMColumn
Het gaat niet om arme boeren die een te vroeg geboren kalfje met een flesje bijvoeden
Serendipiteit is een moeilijk woord. Ik kan het niet onthouden, ik zoek het steeds weer op. Tot er iemand zei, serendipiteit, Car, is als je in een hooiberg op zoek gaat naar een speld en er met een boerenmeid weer uitkomt. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
NAC-lieveling Nick Olij moet Okoye doen vergeten onder de lat bij Sparta: ‘Ik was toe aan nieuwe stap’
Nick Olij (26) moet Maduka Okoye doen vergeten onder de lat bij Sparta. ,,Naar de laatste speelronden heb ik vol spanning voor die gasten zitten kijken, maar óók een beetje voor mezelf.”
-
Supersnelrecht verdachte van opruiing boerenprotest, vrijdag voor rechter
Een 23-jarige man uit het Zuid-Hollandse Strijensas staat vrijdagmiddag voor de rechter in Rotterdam omdat hij opruiende berichten over de boerenprotesten zou hebben gedeeld. De man wordt via het zogeheten supersnelrecht vervolgd. -
Rotterdamse koffiemaker: er is nog Colombiaanse koffie over
Een kleine 25 koffieliefhebbers meldden zich zaterdag bij koffiezaak 33rdstreetcoffee aan de Rotterdamse Kleiweg om zich te verzekeren van de ‘meest ‘exclusieve koffie van de stad’, zoals de verkopers het aankondigden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam