Rechtbank: Eurogrit is aansprakelijk voor asbestgrit

Eurogrit moet straalbedrijven een schadevergoeding betalen voor het leveren van straalgrit dat is vervuild met kankerverwekkend asbest.

Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. Het straalbedrijf Muehlhan had in een kort geding een voorschot op de schadevergoeding geëist van 2,4 miljoen euro, terwijl Eurogrit verwees naar de leveringsvoorwaarden en alleen het factuurbedrag wilde vergoeden en de kosten die het bedrijf heeft aan asbestonderzoek. Van de rechter moet Eurogrit uit Dordrecht nu voorlopig een kleine 50.000 euro betalen en kan Muehlhan later meer claimen.

Advocaat Judith Mahn van Muehlhan spreekt van een belangrijke uitspraak: ,,Eurogrit moet nu haar verantwoordelijkheid nemen.’’

Volledig scherm
Het pand van Eurogrit in Dordrecht. © Eurogrit

Multinational

Het internationale bedrijf Muehlhan zegt miljoenen euro’s te hebben verloren omdat ze werk op scheepswerven heeft moet stilleggen. Hoe groot de schade precies is, weet de multinational nog niet. Nog niet alle asbestsaneringswerkzaamheden zijn afgerond. Het Vlaardingse bedrijf doet onder meer straalwerk voor Huisman in Schiedam.

De uitspraak is belangrijk voor andere bedrijven die hun schade ook vergoed willen hebben. Nu duidelijk is dat Eurogrit aansprakelijk is, kunnen zij ook een rekening indienen bij het bedrijf. Muehlhan was het tweede bedrijf dat een kort geding heeft aangespannen tegen Eurogrit. In de eerste zaak is de claim afgewezen.

Begin oktober is asbest ontdekt in straalgrit van Eurogrit. 594 Bedrijven hebben de afgelopen maanden gewerkt met het middel waarmee stalen oppervlaktes van vuil en roest wordt ontdaan. Het grit is gebruikt door schilders, aannemers en scheepsbouwers, onder meer op de Oosterscheldekering in Zeeland en de Willemsbrug en De Hef in Rotterdam.

Vertragingen

Branchevereniging OnderhoudNL raamde de schadekosten voor alle bedrijven begin november op 200 miljoen euro, maar dat bedrag is inmiddels opgelopen door vertragingen, meerwerk en boeteclausules. Volgens sommige bedrijven gaan de totale onkosten al richting 500 miljoen euro.

Eurogrit gaat in een persverklaring in reactie op het vonnis niet inhoudelijk in op de uitspraak. Het bedrijf spreekt van een ‘een vervelende situatie’ en zegt zich in te spannen om oplossingen te vinden voor de problemen.

Er lopen nog diverse onderzoeken rond de Eurogrit-zaak. Zo is nog onduidelijk hoe het asbest in het straalgrit is beland en wat dit voor de mensen betekent die met het grit hebben gewerkt. Volgens het, door de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie, red.) ingeschakelde, instituut TNO zijn de gezondheidsrisico’s klein. Voor de kerst moet daar meer duidelijkheid over zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam