Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © ANP

Rechtbank Rotterdam krijgt een regelrechter

Een burenruzie over de hoogte van een heg, geluidsoverlast of een telkens blaffende hond? Binnenkort kunnen Rotterdammers voor dergelijke conflicten terecht bij de regelrechter. Die gaat met de strijdende partijen rond de tafel om te proberen snel tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan neemt de speciale rechter een beslissing.

De Rotterdamse rechtbank begint half september met een proef waarmee het voor burgers en bedrijven mogelijk is een civiel geschil voor te leggen aan de regelrechter. Het voordeel van het nieuwe fenomeen is dat het gesprek op korte termijn kan plaatsvinden en de kosten laag zijn. Bij behandeling van een zaak door de regelrechter moet per persoon 39,50 euro worden betaald. Voor bedrijven ligt dat iets hoger, afhankelijk van het financiële belang van de zaak.

 1. ‘Het Stadhuisplein is een bak teringherrie, maar wel ónze bak teringherrie’
  PREMIUM
  column

  ‘Het Stadhuis­plein is een bak teringher­rie, maar wel ónze bak teringher­rie’

  Het is nooit wat voor mij geweest, dat hele Stadhuisplein niet. Ik ben er in mijn leven misschien drie keer geweest. En dat leverde best een aantal unieke ervaringen op. Want ik was nog nooit eerder zomaar in mijn kont geknepen. Ik hoorde ook voor het eerst een aantal gasten op een terras liefdevol: 'hoerrr' roepen. En dan niet eens alleen naar mij, maar naar elke jongedame die langskwam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
9281 stemmen