Volledig scherm
Verdachte Leon van M. tijdens een eerdere proforma-zitting. © ANP

Rechtbank trekt vijf dagen uit voor Oostvoornse kofferbakmoord

De gruwelijke moord op Caroline van Toledo (35) uit Oostvoorne in 2005 werd een cold case. Totdat dankzij nieuwe onderzoekstechnieken alsnog bewijs boven water gehaald kon worden en een getuige zich na dertien jaar ineens bij de politie meldde. Justitie zegt genoeg in handen te hebben om Briellenaar Leon van M. (41) te vervolgen voor het geruchtmakende misdrijf. Komende vrijdag begint het proces tegen hem. De rechtbank heeft er vijf dagen voor uitgetrokken.

De avond van 3 september in 2005 werd de villa van Van Toledo in brand gestoken en kort daarna stond in natuurgebied de Kruininger Gors haar auto in lichterlaaie. Brandweermannen deden bij het bluswerk een schokkende ontdekking: in de kofferbak van het voertuig lag het verkoolde lichaam van Van Toledo.

Mokerslag

Volledig scherm
Caroline van Toledo. © Privéfoto

Van M. werd al veel langer verdacht van de moord op de vrijgezelle vrouw. Hij werd twee jaar na de kofferbakmoord aangehouden. Justitie moest hem negen maanden later echter weer laten gaan wegens onvoldoende bewijs. In juli 2017 werd hij opnieuw gearresteerd. Hernieuwd onderzoek had uitgewezen dat dna dat op de stoffelijke resten van Van Toledo waren aangetroffen, van Van M. moest zijn. Desondanks werd na herhaaldelijk verzoek van zijn advocaat de voorlopige hechtenis van Van M. geschorst. De rechtbank zei geen ernstige bezwaren te zien om de Briellenaar in afwachting van zijn proces te laten gaan. Die beslissing kwam destijds bij de familie Van Toledo als een mokerslag aan. 

Vrijdag zit Van M. in de verdachtenbank. Op de eerste zittingsdag worden de getuigen gehoord die al eerder zeer belastend hebben verklaard over Van M. Hij zou zich tegen hen hebben uitgelaten over zijn betrokkenheid bij Van Toledo’s dood. Na het weekeinde gaat de rechtszaak verder met het ondervragen van getuigen-deskundigen die onder andere hun licht zullen laten schijnen over de gevonden dna-sporen.  Op dag drie wordt Van M. bevraagd over de moordzaak. Dag vier en dag vijf zijn ingeruimd voor het requisitoir en het pleidooi van Van M.s advocaat. 

Wat het motief voor de moord is geweest, is nog schimmig. Kort na haar dood is met haar bankpas geld gepind. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4951 stemmen