Volledig scherm
Veel schade na plofkraak in Spijkenisse. © Arie Kievit

Rechter laat alle verdachten van plofkraak Dordrecht vrij

Alle vijf verdachten van de plofkraak in een Dordts winkelcentrum zijn door de onderzoeksrechter in Rotterdam op vrije voeten gesteld.  

Maandag werd al één verdachte vrijgelaten. Over hem zei de rechtbank dinsdagmorgen dat er ‘onvoldoende vermoeden van schuld’ was. De andere vier werden dinsdagmiddag vrijgelaten om dezelfde reden. 

De kraak in Dordrecht was de vierde op rij. De reeks begon in Spijkenisse, een week later was het raak in Vlaardingen, waarna Spijkenisse opnieuw werd getroffen. Telkens vonden de kraken plaats in de nacht van woensdag op donderdag en telkens rond hetzelfde tijdstip. In alle gevallen vertelden getuigen dat ze een scooter hebben gezien of gehoord. De politie neemt in het onderzoek mee of de plofkraken met elkaar te maken hebben. 

Flinke tegenvaller 

De vrijlating van de vijf verdachten is een flinke tegenvaller voor politie en justitie. Justitie overweegt nog beroep aan te tekenen tegen de beslissing. Als dat succes heeft, zal het opnieuw moeten proberen de vijf Amsterdammers in de leeftijd van 18 tot 26 jaar op te sporen. ,,Ze blijven in ieder geval verdachten’’, aldus een woordvoerster.

Het is voor de tweede keer in twee weken dat justitie verdachten van plofkraken moet laten lopen. Eerder werden ook al een Rotterdammer en een Schiedammer vrijgelaten, die verdacht werden van een aanslag op een geldautomaat in Vlaardingen. Ook zij worden nog steeds als verdachten aangemerkt. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam