Een ja-ja-sticker op een brievenbus.
Volledig scherm
Een ja-ja-sticker op een brievenbus. © ANP

Rechter stelt de invoering van de ja-ja-sticker uit, folders voorlopig nog huis aan huis bezorgd

De ja-ja-sticker wordt pas in de loop van volgend jaar van kracht in Rotterdam. De reclamefolderbranche heeft bij de rechter afgedwongen dat invoering per 1 april te kort dag is. Ze mag voorlopig reclame huis aan huis blijven bezorgen.

Rotterdam wil dat bedrijven ongeadresseerd reclamedrukwerk alleen nog bezorgen bij mensen die expliciet aangeven dat zij dat willen. Met de maatregel wil de gemeente het gebruik van papier tegengaan, omdat veel folders ongelezen blijven. De ja-ja-sticker is een variant op de al bestaande nee-nee- en de nee-ja-stickers waarmee mensen nu op de brievenbus kunnen aangeven of ze folders willen.

De gemeenteraad had 1 april bedacht als invoeringsdatum, maar volgens de folderbedrijven is dat te snel. Zij willen een langere overgangsperiode om maatregelen te nemen. Bij de voorzieningenrechter hebben zij gelijk gekregen. Ze hebben nu tot in de zomer van 2021 om mensen aan te sporen zoveel als mogelijk ja-ja-stickers te plakken.

Procedure

Ondertussen loopt er ook nog een procedure bij het Gerechtshof Amsterdam over de vraag of gemeenten überhaupt een ja-ja-sticker mogen invoeren. In een eerste uitspraak zei de rechter dat het kon, maar de branche is in beroep gegaan.

De rechtszaken zijn aangespannen door twee bedrijven en brancheorganisaties; het gaat om de landelijke verspreiders van reclamedrukwerk Netwerk VSP en Axender, de Vereniging Mail Distributie Bedrijven (MailDB) en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO). 

‘Onnodig overvallen’

Volgens Bram ter Beek van KVGO voorkomt de uitspraak van de voorzieningenrechter in Rotterdam dat de branche ‘onnodig overvallen wordt door een plotselinge wijziging van het systeem voor de bezorging van reclame’. ,,Daarmee wordt veel schade voor winkeliers, burgers en verspreiders en drukkers van reclame voorkomen. Ook biedt deze uitspraak een gelegenheid het laatste woord van de Hoge Raad af te wachten.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam