Volledig scherm
Moordverdachte Bekir E. © Privéfoto

Rechter vreesde nieuw misdrijf van Bekir E.

Bij de laatste veroordeling – vier maanden geleden - van Rotterdammer Bekir E. (31), die wordt verdacht van de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra Ergincanli, was de rechter al bang dat hij weer in de fout zou gaan. E. schond woensdag het hem opgelegde contactverbod en schoot het meisje in de fietsenstalling van haar school dood.

E. kreeg afgelopen augustus zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk. De rechter verbond enkele bijzondere voorwaarden aan de straf: het contactverbod en de verplichting elke week zijn urine te laten onderzoeken op drugsgebruik. Omdat E. in hoger beroep ging, moet hij de drie weken cel nog uitzitten. De bijzondere voorwaarden gingen wel direct in. ‘Omdat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de verdachte wederom een misdrijf zal begaan dat gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen’, aldus de rechter destijds.

Humeyra had enkele weken geleden opnieuw aangifte gedaan tegen E. Toen ze woensdag na school naar de politie zou gaan voor een vervolggesprek, werd ze vermoord. Justitie wijst naar Bekir E. die afgelopen zomer schuldig werd bevonden aan de bedreiging van niet alleen Humeyra maar ook een zus van haar. Hij dreigde hen te verkrachten en dood te steken. E. werd tevens veroordeeld voor de mishandeling van Humeyra. E. moest toen nog een werkstraf die hem was opgelegd voor een eerder misdrijf uitvoeren.

Sociale media

Humeyra had E. via social media leren kennen. Bekenden van haar meldden dat ze de relatie verbrak omdat E. had gelogen over zijn leeftijd en had verzwegen dat hij een vrouw en kindje had. Humeyra deed in het bijzijn van haar twee zussen aangifte. E. pikte dat niet en dreigde de drie meisjes te vermoorden. ,,Ik kom er achter waar je woont, ik maak jou ook af’’, zei hij tegen Humeyra door de telefoon.

De reclassering bracht destijds ter gelegenheid van de rechtszaak een rapport uit over E. ‘Hij heeft vaak meerdere relaties met jonge vrouwen’, schreven de onderzoekers daar in. ‘Wanneer deze vrouwen afstand van hem nemen, toont hij afdwingend, eisend, dreigend en fysiek agressief gedrag.’ E. wordt als enigszins zwakbegaafd betiteld. Hij zou verslaafd zijn aan cannabis en behoorlijk drinken.

Een bekende van E., die hij leerde kennen tijdens het uitvoeren van een taakstraf, zegt dat hij geobsedeerd was door Humeyra. Hij noemt E. makkelijk beïnvloedbaar en zegt dat hij graag ergens bij wilde horen. Zo zou E. er alles voor over hebben gehad zich bij de motorclub No Surrender te mogen aansluiten. Hij zou zich er bont en blauw voor hebben laten slaan. 

Bekijk hier de video waarin ooggetuigen vertellen over het drama van afgelopen woensdag: 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam