Volledig scherm
Bert de L. tijdens een zitting in 2012. © Jan Hensema

Rechter worstelt: oud-drugsbaron uit Vlaardingen hoeft voorlopig niet te betalen

Voormalig drugsbaas Bert de L. uit Vlaardingen hoeft voorlopig niets aan justitie te betalen. De rechter worstelt nog met het wetboek.

Dat maakte de rechtbank gisteren bekend. Allesbepalend is een wetswijziging uit 2011, die invloed heeft op de hoeveelheid geld die justitie van De L. zou kunnen vorderen. ,,Het is nu de vraag of het nieuwe of oude recht op deze zaak moet worden toegepast’’, licht een woordvoerder van de rechtbank toe.

Quote

Het enige papier dat ik thuis nog heb, is wc-papier

Bert de L.

In april eiste justitie 5,5 miljoen euro van de toen 54-jarige Vlaardinger, die dat verdiend zou hebben met jarenlange drugshandel. Van zijn op dat moment 49-jarige compagnon Marc V. – afkomstig uit Maassluis – vroeg zij ruim 3 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie heeft nu vier weken om te bepalen of die bedragen bijgesteld moeten worden.

De L. verklaarde in de rechtbank dat zijn boekhouding is verdwenen. ,,Het zit mij dwars dat de boeken door de politie aan mijn toenmalige echtgenote zijn teruggegeven, terwijl zij geen enkele rol in het bedrijf speelde. En als je in een slechte relatie zit en zij een beetje pisnijd heeft naar mij, tja, dan sta je met je rug tegen de muur. Dát is er nu aan de hand.''

Later voegde hij nog toe: ,,Het enige papier dat ik thuis nog heb, is wc-papier.’’ De L. is al veroordeeld voor grootschalige handel in heroïne en cocaïne. Hij zat vijf jaar in de gevangenis. Nu wil justitie geld zien.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam