Volledig scherm
Bewoners van het Zuidpleingebied hebben nu al moeite met het vinden van een parkeerplaats op straat. Archieffoto Roel Dijkstra © www.roeldijkstra.nl

Rechter ziet geen parkeertekort bij Zuidplein

De grootschalige vernieuwing van het Zuidplein en omgeving in Rotterdam brengt naar verwachting geen tekort aan parkeerplaatsen met zich mee. Bezwaren van omwonenden tegen de plannen Hart van Zuid zijn vandaag door de Raad van State ongegrond verklaard.

Bewoners van het Zuidpleingebied stapten naar de bestuursrechter in Den Haag omdat ze nu al grote moeite hebben met het vinden van een parkeerplaats op straat. Ze vrezen dat er een groot tekort ontstaat door de uitbreiding van Ahoy met een nieuwe megazaal voor congressen en concerten en een hotel, plus de vernieuwing en vergroting van Theater Zuidplein en Zwembad Charlois.

Bij een tussenuitspraak in juni 2016 gaf de rechter de gemeente 20 weken de tijd om met een oplossing te komen, wat resulteerde in de notitie Parkeren in Hart van Zuid. Daarin staat dat bezoekers van Ahoy nu en in de toekomst blijven parkeren op het eigen terrein van Ahoy, dat 2000 parkeerplaatsen telt. Zijn er meerdere evenementen tegelijk, dan worden bezoekers straks doorverwezen naar de parkeerterreinen bij de Slinge, de Kuip, de Beverwaard en de Kralingse Zoom, vanwaar pendelbussen naar Ahoy gaan rijden.

Op en rond het Zuidplein zijn en blijven volgens de gemeente voldoende parkeerplaatsen voor bezoekers en bewoners. Er wordt uitgebreid van 4826 naar 5072 plekken, waarbij volgens berekeningen sprake zou zijn van een overschot van 391 plekken.

De bewoners denken daar anders over, maar de Raad van State oordeelt dat de gemeente de eerder geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan Hart van Zuid voldoende heeft hersteld.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam