Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © ANP

Rechtszaak tegen leidinggevenden loopt vertraging op

updateDe rechtszaak tegen drie leidinggevenden vanwege misstanden bij het tankopslagbedrijf Odfjell is uitgesteld. Waarschijnlijk duurt het maanden voordat zij zich voor de rechter moeten verantwoorden. 

De zitting die vandaag gepland was bij de Rotterdamse rechtbank mondde, nog voordat begonnen was, uit in een juridisch steekspel. Een van de advocaten diende een wrakingsverzoek in, omdat hij vindt dat de rechters niet meer objectief kunnen oordelen.

De drie verdachten staan terecht voor de lekkage van methanol in 2009 bij het bedrijf in de Rotterdamse haven. Bij dit ongeluk zouden de leidinggevenden het personeel tegen hun wil hebben opgedragen de veiligheidsrichtlijnen te negeren en een treinwagon op onverantwoorde wijze te vullen met de brandbare en giftige stof methanol. Daarna is de lekkage stilgehouden.

Die kwam pas aan het licht nadat Odfjell eind 2011 in opspraak raakte vanwege lekkages en achterstallig onderhoud. De rechtbank heeft het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het Odfjell-schandaal als processtuk aan de dossiers toegevoegd. Volgens advocaat Gert-Jan Elsen van voormalig directeur Geert E. strookt dat niet met de richtlijnen rond de rapporten van de Onderzoeksraad.

Het rapport mag niet als bewijslast dienen en mag ook niet meespelen in de hoofden van de rechters, zegt hij. Officier van justitie Luuk Boogert vindt dat onzin. ,,Het rapport bestaat. De advocaat wil dat wij net doen alsof dat niet het geval is. Het mag inderdaad niet als bewijslast dienen, maar wel als processtuk worden toegevoegd.’’

De wrakingskamer, een speciale commissie van rechters, besluit over het vervangen van de rechters in de Odfjell-zaak en doet over twee weken uitspraak. Wanneer de strafzaak tegen de drie Odfjell-leidinggevenden is, is nog onbekend.

Het is voor het eerst dat leidinggevenden van Odfjell voor de rechter moeten komen. Het bedrijf Odfjell is wel al eens veroordeeld voor misstanden tot een boete van drie miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
2990 stemmen