Op en rond de Erasmusbrug wordt het nieuwe jaar gevierd met het Nationale Vuurwerk.
Volledig scherm
Op en rond de Erasmusbrug wordt het nieuwe jaar gevierd met het Nationale Vuurwerk. © ANP

Recordaantal bezoekers bij Nationaal Vuurwerk 2019

Organisator Klaas Rohde van Fjuze noemt de twaalfde editie van het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug de beste ooit. Het Rotterdamse spektakel waarmee het nieuwe jaar traditioneel wordt ingeluid, werd dit jaar door 70.000 bezoekers, een recordaantal, bezocht. 

Wat deze editie zo speciaal maakte volgens Rohde, was de combinatie van het gunstige weer, veel ervaring, groter vuurwerk dan ooit op meerdere posities en de samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Er keken nog nooit zoveel mensen vanaf de kade naar het vuurwerkspektakel. Vorig jaar reisden 60.000 mensen af naar de oevers van de Nieuwe Maas.

 ,,Het gejuich naderhand vanaf de kade, dat was kippenvel,” aldus Rohde. Zelf heeft de organisator het niet live gezien. ,,Ik zat in de regiewagen, maar ik heb het wel gehoord en gevoeld. En het is natuurlijk fantastisch om het vuurwerk vanuit zes posities te zien.”

Het Nationaal Vuurwerk was live te volgen op RTL4, RTL5, RTL 7 en RTL 8 en werd gepresenteerd door Ruben Nicolai. Het Nationale Kindervuurwerk eerder op de avond was ook een groot succes. 7500 kinderen telden om 19.10 uur af naar het nieuwe jaar. Dit werd live uitgezonden door het NOS Jeugdjournaal.

De spanning was weer enorm, vertelt de eigenaar van evenementenbureau Fjuze, dat al sinds het begin verantwoordelijk is voor de organisatie van het Nationaal Vuurwerk. ,,De druk is gigantisch. Miljoenen mensen kijken op tv en tienduizenden op de kade naar iets wat je niet hebt gerepeteerd. Dat is heel spannend.”

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest verzorgde de begeleidende muziek bij het vuurwerk met een speciaal gecomponeerd stuk. Over deze samenwerking is Rohde heel enthousiast. ,,Dat gaf de show echt een tweede laag. Het maakte het nog grootser en meeslepender. Dit moeten we gaan uitbouwen de komende jaren.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam