Volledig scherm
Joep van den Nieuwenhuyzen. © anp

Recordclaim tegen Joep van den Nieuwenhuyzen blijft overeind

Het Openbaar Ministerie mag de zaak waarin het 111 miljoen euro eist van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen doorzetten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag beslist. De claim is onderdeel van de nasleep van het havenschandaal. Van den Nieuwenhuyzen is daarin veroordeeld voor omkoping.

Het hof in Den Haag moest zich uitspreken over de claim, omdat het OM die tussentijds heeft verhoogd. In eerste instantie had het OM becijferd dat Van den Nieuwenhuyzen 42 miljoen euro wijzer was geworden van de affaire. Later kwam het met 111 miljoen euro op de proppen. In eerste instantie werd die hogere claim door de rechtbank afgewezen, omdat dit om een nieuwe vordering zou gaan die dan buiten de termijn was ingediend. Het Hof oordeelt nu dat de nieuwe berekening geen nieuwe claim betreft, maar een aanpassing. De rechtszaak over de claim gaat door en het OM mag 111 miljoen euro eisen.

In het havenschandaal kreeg Van den Nieuwenhuyzen tussen 2002 en 2004 in ruil voor geld en gunsten garanties van haventopman Willem Scholten voor allerlei bankleningen. Als Van den Nieuwenhuyzens onderzeebotenbouwbedrijf RDM niet zou kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen, stond het Havenbedrijf Rotterdam garant. Het Havenbedrijf Rotterdam was toentertijd een afdeling van de gemeente Rotterdam en Scholten topambtenaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5247 stemmen