Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Recordvraag naar kantoorruimte in Rotterdam

Technologiebedrijven en aanbieders van flexkantoren zijn in Rotterdam belangrijke aanjagers van de grote vraag naar kantoorruimte in de stad. Dit meldt vastgoedadviseur CBRE vandaag. 

Het bedrijf telt over vorig jaar 158.500 vierkante meter aan kantoren in Rotterdam. Dat is 4 procent meer dan in 2018 en dat ‘verhuurvolume’ zou een record zijn sinds de financiële crisis die uitbrak in 2008. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is hier 245 euro. 

CBRE constateert dat in de vier grote steden de leegstand laag is, met name in de meest moderne kantoorlocaties rond de grote treinstations. De leegstand in Rotterdam kwam eind 2019 uit op 9,1 procent, in Den Haag op 7,5 procent en in Utrecht op 5,9 procent. Het krapst is de kantorenmarkt in Amsterdam met maar 3,5 procent leegstand. 

Krapte

Marco Clarijs, leidinggevende van het Rotterdamse kantoor van CBRE, stelt dat nieuwbouwkantoren rond CS, Blaak en de Kop van Zuid zeer gewenst zijn. ,,Helaas is de meeste van de nu geplande nieuwbouw pas in 2024 klaar. De krapte neemt daarmee komende jaren mogelijk nog flink toe.’’ 

In Rotterdam laten vooral kleine en grotere techbedrijven en aanbieders van flexibele kantoorruimten het verhuurvolume groeien. Vorig jaar was hun aandeel in het totale verhuurvolume 27,9 procent, terwijl dit in 2010 5 procent was. CBRE noemt Mendix, MediaMonks, EVBox, Webhelp, Burst en Fabrique als voorbeelden van ondernemingen op dit vlak.

Tegelijkertijd ziet de vastgoedadviseur minder bekende start-ups en jonge bedrijven die erin geslaagd zijn in een paar jaar tijd door te groeien(scale-ups), steeds belangrijker worden voor Rotterdam. ‘Door de opkomst van lokale start-ups en ontwikkeling van scale-ups, groeit de stad vooral op eigen kracht, zonder de komst van veel grote ondernemingen uit andere steden’, schrijft CBRE. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam