Volledig scherm
De Delftse Poort naast Rotterdam CS was lang het hoogste kantoor van het land. © hollandsche hoogte

Reddingsplan voor Rotterdamse icoon

De Delftse Poort aan het Rotterdamse Weena, lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland, staat al jaren grotendeels leeg. Vastgoedinvesteerder CBRE komt daarom met een reddingsplan voor de Rotterdamse icoon. De investering bedraagt vele tientallen miljoenen euro's.

Het geldt nog steeds als de trotse blikvanger van het Rotterdamse Stationsgebied, maar achter de glazen façade van de Delftse Poort gaat al jaren forse leegstand schuil. Het lukt maar niet om nieuwe huurders te vinden voor het voormalige kantoor van Nationale Nederlanden. Ruim de helft van de ongeveer 65.000 vierkante meter staat leeg, sinds de oorspronkelijk huurders (ING en Nationale Nederlanden) flink zijn ingekrompen. 

,,Het is een van de mooiste kantoren van Rotterdam, op een prachtige locatie. Maar het verliest momenteel de strijd van omliggende panden. Bedrijven kiezen voor up-to-date gebouwen als de Millenniumtoren, het Plaza of Central Post. Deze panden zijn wel vrijwel volledig verhuurd'', zegt de Rotterdamse kantorenmakelaar Marco Clarijs. De belangrijkste reden voor de leegstand is de 'jaren negentig-uitstraling' van de kantoorruimtes; verouderde plafonds, matige verlichting en smalle ruimtes.

Twee jaar geleden ging het roer al om. Het gebouw werd 'heropend' als bedrijfsverzamelgebouw en het bekende Nationale Nederlanden-logo aan de voorkant maakte plaats voor het logo van Delftse Poort - zoals het nu officieel heet. Maar een succes is het niet te noemen: van de 31 lege etages werd er maar eentje verhuurd.

Quote

Veel mensen weten niet dat het restaurant op de derde verdieping vrij toegankelijk is

Marco Clarijs

Reddingsplan
Eigenaar van het pand, het Amerikaanse CBRE Gobal Investors, komt daarom met een reddingsplan. De eerste stap was het uitkopen van de Duitse vastgoedinvesteerder Kanam, tot voor kort mede-eigenaar. Volgens het kadaster kostte CBRE dit 61,5 miljoen euro.

Stap twee is een volledige vernieuwing van de kantoorvloeren, nog voordat er huurcontracten zijn getekend. ,,Nu hebben we onze handen vrij om te laten zien wat voor potentie dit gebouw heeft. We pakken alles aan, van de liften tot de wc's. Het wordt modern en transparant, van alle gemakken voorzien voor de huidige kantoorgebruiker'', zegt Vincent van den Putten van CBRE Global Investors.

Verder gaat -nogmaals- de begane grond op de schop. Voor de transformatie is het Rotterdamse kantoor Kraaijvanger Architects in de arm genomen. Clarijs: ,,De entree moet dynamischer. De winkeltjes hebben het daar niet overleefd. Ook weten veel mensen niet dat het restaurant op de derde verdieping vrij toegankelijk is.'' 

Ook komt aan het Weena mogelijk een tweede entree, of anders ruimte voor een horeca-onderneming. Verder wordt gekeken of er in de laagste toren ruimte is voor een hotel.