Voorlopig kunnen de vaste bezoekers op de camping hun caravan wel afsluiten. Ze mogen er geen gebruik meer van maken
Volledig scherm
Voorlopig kunnen de vaste bezoekers op de camping hun caravan wel afsluiten. Ze mogen er geen gebruik meer van maken © ANP XTRA

Regels voor campings aangescherpt: ook dicht voor vaste bezoekers

De campings en de recreatieparken in de regio Rijnmond gaan op slot voor vaste bezoekers. Dat heeft burgemeester Aboutaleb, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), zojuist besloten.

,,Vanaf dit moment is het ook niet meer toegestaan om gebruik te maken van vaste (seizoens)plekken op campings, vakantieparken, jachthavens en stranden, op enkele uitzonderingen na‘’, laat de voorlichter van de Veiligheidsregio weten.

In de noodverordening van vorige week gold nog een uitzondering voor de vaste bezoekers. De maatregel is volgens de woordvoerder op verzoek van de zorgsector op de Zuid-Hollandse eilanden genomen. Die heeft het zwaar te verduren. 

Ouddorp

Recent deed de eigenaar van park De Klepperstee in Ouddorp zijn beklag over de onduidelijke situatie, omdat zijn park nog wel geopend is voor mensen die een huisje bezitten. Hij vreesde een grote toestroom van toeristen op Goeree-Overflakkee omdat de regels in Zeeland strenger zijn. 

Overigens blijft verblijf voor seizoenarbeiders wel mogelijk, net als voor de permanente bewoners - mensen die door omstandigheden geen andere woning hebben - en zorgmedewerkers die in de regio wonen. De maatregel geldt ‘in beginsel’ tot en met 6 april.

Burgemeester Peter de Jong van Westvoorne, een recreatiegemeente bij uitstek, zegt dat hij ‘met pijn in het hart’ met het besluit heeft ingestemd. ,,De druk op de zorg, maar ook onze supermarkten zou door een grote toestroom van toeristen te hoog worden. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Na deze coronacrisis is iedereen weer van harte welkom.‘’

In Westvoorne zijn 80 procent van de plekken op campings en vakantieparken vaste standplaatsen. De bewoners hebben tot woensdag 16.00 uur de tijd gekregen om weg te gaan.  Vorige week deed De Jong al een oproep aan de eigenaren van campings en vakantieparken maximaal 25 procent vaste gasten toe te staan.  Maar dat is door de nieuwe noodverordening die vanavond is ondertekend, van tafel.

Wijkparkje

In de nieuwe noodverordening staat ook dat verschillende locaties in de regio per direct worden gesloten. Het gaat om plekken waar de voorschriften niet zijn nageleefd, zoals skateparken en voetbalkooien. In Rotterdam geldt het ook voor bijvoorbeeld het wijkparkje in het Oude Westen, het parkeerterrein achter het voormalige Tropicana, de Maaskade op het Noordereiland en de Luchtsingel over de Schiekade.     

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam