Volledig scherm
Jan van de Ven (PO in Actie) overhandigde vanmiddag de petitie aan Michel Rog (CDA). Het actiecomité PO in Actie, een initiatief bestaande uit ruim 36.000 juffen en meesters, biedt het manifest 'Primair Onderwijs' aan bij de Tweede Kamer. Het manifest is een noodkreet aan de komende coalitie. © ANP

Regionale schoolbestuurders steunen boze leerkrachten

De meeste grote schoolbesturen in de regio Rijnmond staan openlijk achter ‘PO in Actie’; een actiegroep van ruim 36.000 juffen en meesters die meer salaris en een lagere werkdruk eisen. 

Vanmiddag overhandigde de groep haar manifest aan de Tweede Kamer. De boodschap is helder: als in het regeerakkoord geen extra geld voor de basisscholen wordt vrijgemaakt, dan volgt de grootste onderwijsstaking ooit.

,,Wij steunen dat initiatief”, zegt Ton Groot Zwaaftink, bestuurder van de 66 RVKO-scholen in Rotterdam. ,,Als het tot staken komt, dan het liefst op een manier waarop kinderen daar niet de dupe van worden. Maar als de boodschap alleen kan worden overgebracht door een dag geen les te geven, dan is dat zo.”

Erkenning

Hij zegt dat er meer erkenning moet komen voor leerkrachten – volgens hem ‘een prachtig maar ook zwaar beroep’. Dat vindt ook Kees Terdu, bestuurder van de 32 PCBO-scholen in Rotterdam, die naar eigen zeggen ‘op verjaardagen niet kan uitleggen’ waarom leraren op middelbare scholen meer verdienen dan leerkrachten in het basisonderwijs. ‘Jullie werk wordt ondergewaardeerd’, schrijft hij aan zijn personeel.

Ook BOOR (het bestuur achter 62 Rotterdamse basisscholen) onderschrijft de eisen van de actiegroep. ‘Net als andere steden in de Randstad heeft Rotterdam te maken met een toenemend lerarentekort. Een beter salaris en lagere werkdruk voor leraren in het basisonderwijs zijn essentieel om het tij te keren’, zo staat in een verklaring.

Andere schoolbesturen uit de regio die zich achter de duizenden actievoerende leerkrachten scharen zijn: Sipor, Primo Schiedam, PRIMOvpr, VCO De Kring, Stichting Floréo, Prokind Scholengroep, VCPO Spijkenisse, Stichting Samenwerkingsscholen Voorne-Putten, Stichting Horizon en Samenwerkingsverband Kindkracht.

'Huilverhalen'

Vanuit de Hoeksche Waard komt vooralsnog géén hart onder de riem voor meesters en juffen. Bestuurder Luc van Heeren, van de 21 Acis-basisscholen, ziet niks in een steunbetuiging. Hij noemt de noodkreet van actievoerende leerkrachten ‘goed getimed populisme’. Volgens hem zijn de ‘huilverhalen’ over een lager salaris onjuist. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam