Volledig scherm
Reizen met de metro wordt ruim 2 procent duurder. © Frank de Roo

Reizen met metro en bus wordt volgend jaar iets duurder

De tarieven in het openbaar vervoer in de regio Rotterdam Den Haag stijgen met ingang van volgend jaar met 2,23 procent. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), dat de hoogte van de tarieven bepaalt, volgt daarmee de landelijk vastgestelde prijsstijging.

Reizigers die reizen met de RET en EBS (Voorne-Putten) in de regio Rotterdam betalen vanaf volgend jaar 15 eurocent per kilometer. Dat was 14,7 eurocent. In de regio Haaglanden is het openbaar vervoer duurder. Reizigers betalen daar vanaf volgend jaar 16,9 eurocent per kilometer, eveneens een verhoging van 0,3 eurocent. Deze prijs geldt ook voor reizigers van Metrolijn E voor beide richtingen op het traject Den Haag – Pijnacker-Zuid.

Ondertussen loopt er nog een onderzoek naar de mogelijkheden om reizen tijdens de spits duurder te maken dan tijdens de daluren. Ook denkt de metropoolregio erover na om de tarieven in Den Haag en Rotterdam gelijk te trekken. De uitkomsten van dat onderzoek worden eind dit jaar verwacht, maar hebben geen invloed meer op de tarieven van 2020.

De kosten voor vervoerders kunnen jaarlijks stijgen door bijvoorbeeld hogere personeels- of brandstof- of elektriciteitskosten. Het totale tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Dit basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk. Het basistarief wordt volgend jaar 98 eurocent. Dat is nu nog 96 eurocent. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam