Reizigers voelen zich 's avonds veiliger in metro

VIDEOReizigers zijn zich de afgelopen jaren 's avonds steeds veiliger gaan voelen in de Rotterdamse metro. Ook nam de agressie tegen personeel en reizigers flink af. In een onafhankelijk onderzoek naar de inzet van ov-surveillanten in de metro geven de reizigers een rapportcijfer van 7,5 voor sociale veiligheid. Vier jaar geleden was dat nog een 7.

Quote

Een 7,5 is voor ov-begrippen heel erg hoog.

RET-directeur Mauricke Unck

Trots toont RET-directeur Maurice Unck het rapport van bureau I&O Research, dat onderzoek deed naar de ervaringen van reizigers met de ov-surveillanten. Deze geüniformeerde RET-medewerkers lopen nu al zo'n vijf jaar 's avonds rond in de metro, waar ze mensen onder meer aanspreken op hun gedrag. De gemeente Rotterdam, die dit financiert, wilde weten wat hun aanwezigheid voor invloed heeft op het veiligheidsgevoel.

Uit het onderzoek blijkt dat sinds zij 's avonds in de metro van Rotterdam meerijden, dit cijfer flink is gestegen. ,,Een 7,5 is voor ov-begrippen heel erg hoog'', vertelt Unck. Reizigers oordelen ook zeer positief over de bijdrage van ov-surveillanten aan de sociale veiligheid in de metro.

Unck zou de ov-surveillanten dan ook graag in andere delen van het RET-gebied willen inzetten. Nu rijden de medewerkers alleen op Rotterdams grondgebied mee, omdat andere gemeenten hier niet aan mee willen betalen. Rotterdam doet dat wel, omdat zij het belangrijk vindt dat reizigers zich 's avonds veilig voelen. Jaarlijks kost haar dat 4,2 miljoen euro.

Volgens Unck zorgt in Rotterdam het hele pakket aan veiligheidsmaatregelen ervoor dat reizigers tegenwoordig met een veiliger gevoel het ov instappen. Want behalve ov-surveillanten zet het bedrijf ook servicemedewerkers, controleurs (BOA's) en conducteurs (in de tram) in. Daarnaast houdt het bedrijf 24 uur per dag met camera's alle stations, perrons en voertuigen in de gaten. Al deze maatregelen samen hebben ertoe geleid dat het aantal incidenten fors is afgenomen. Zo nam het aantal gevallen van agressie tegen personeel en reizigers vorig jaar af van 519 naar 194. In 2010 lag dat op 790.

'Mikado'

,,De ov-surveillanten zijn een onmisbaar deel van dat 'bouwwerk' van veiligheid", legt Unck uit ,,Het is net Mikado. Als je daar iets uittrekt, doet dat iets met dat hele bouwwerk. Ik zou het dus onverstandig vinden om iets aan dit systeem te veranderen. Wat goed werkt, moet je behouden.''

Quote

De ov-surveillan­ten zijn een onmisbaar deel van dat 'bouw­werk' van veiligheid.

RET-directeur Mauricke Unck

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) is dat ook zeker niet van plan. Hij is blij met het gestegen veiligheidsgevoel. ,,Het geeft alleen maar aanleiding om hier de komende jaren mee verder te gaan.''

Eerdmans wil eveneens de inzet van ov-surveillanten uitbreiden naar de rest van de regio. Nu betaalt alleen de Rotterdamse belastingbetaler, terwijl ook inwoners van randgemeenten hiervan profiteren. Eerdmans heeft daarom gesproken met Schiedam en Vlaardingen. Die gemeenten hebben een symbolisch bedrag betaald. ,,Maar dat is natuurlijk niet wat het kost.''

Volledig scherm
Ov-surveillante Asha Sewgolam controleert de ov-pas van een reiziger. © Frank de Roo

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam