Volledig scherm
© anp

Rekenkamer: 'Toezicht Wereldmuseum heeft gefaald'

De gemeente Rotterdam heeft gefaald in haar rol als toezichthouder van het Wereldmuseum sinds de verzelfstandiging van het instituut. Hierdoor is onduidelijk of de eigen kunstcollectie nog intact is. Waardevolle objecten zijn mogelijk verdwenen.

Quote

De gemeente heeft na de verzelf­stan­di­ging onvoldoen­de stilge­staan bij de rol en verantwoor­de­lijk­heid die zij ten opzichte van het Wereldmuse­um heeft

Onderzoekers

Dat concludeert de Rekenkamer Rotterdam in haar vandaag te publiceren onderzoek, getiteld Werelden van verschil. Het rapport, sinds gisteren in handen van deze krant, is een gevoelige tik op de vingers van wethouder Adriaan Visser (cultuur, D66), die politiek eindverantwoordelijk is.

In opdracht van de Rotterdamse gemeenteraad heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar de vraag of het museum en de gemeente de bij de verzelfstandiging (eind 2005) gemaakte afspraken zijn nagekomen. En of de opeenvolgende gemeenteraden en wethouders sindsdien hun controlerende taak serieus hebben genomen.

Te goed van vertrouwen
Van dat laatste blijkt geen sprake te zijn geweest, constateert de onafhankelijke waakhond van het lokale bestuur. Zowel de raad als het college heeft zich volgens de Rekenkamer sinds 2006 afzijdig gehouden en is daarmee te goed van vertrouwen geweest. 'De gemeente heeft na de verzelfstandiging onvoldoende stilgestaan bij de rol en verantwoordelijkheid die zij ten opzichte van het Wereldmuseum heeft,' schrijven de onderzoekers.

Zo heeft het college verzuimd 'collectiebeleidsplannen expliciet goed te keuren'. Op zijn beurt heeft het museum onder leiding van directeur Stanley Bremer nagelaten een verplichte controle op het collectiebeheer te laten uitvoeren. 'Dit alles betekent dat het college niet (meer) kan beoordelen of de gemeentelijke collectie nog volledig en van goede kwaliteit is.'

Kostbaar
De gemeente is eigenaar van ongeveer 80 procent van de collectie van het Wereldmuseum, die in totaal ruim 100.000 objecten en voorwerpen omvat. Die kunstschat, bijeengebracht door havenbaronnen en kunstminnende Rotterdammers, vertegenwoordigt een waarde van naar verluidt enkele tientallen miljoenen euro's. Een groot deel van het culturele kapitaal ligt opgeslagen in het depot aan de Metaalhof in Prins Alexander.

Aanleiding voor het onderzoek waren aanhoudende signalen over misstanden, die vorig jaar aan het licht kwamen. Een door het college ingeschakeld extern onderzoeksbureau constateerde vorige week in een al even vernietigend rapport dat het Wereldmuseum financieel in zwaar weer verkeert, nadat de directie zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid.

Zo is uiterst onzorgvuldig omgesprongen met de collectie, veel gekwalificeerd personeel de laan uitgestuurd en stond het museum de facto in dienst van de horeca-activiteiten. Een vorige week geïnstalleerde nieuwe raad van toezicht moet schoon schip maken en nagaan of het museum nog zelfstandig kan blijven voortbestaan. 

Lees meer in het AD Rotterdams Dagblad van vandaag.

  1. Imanuelle Grives werd betrapt door verhuurster Airbnb ‘die overal wit poeder en pillen zag’

    Imanuelle Grives werd betrapt door verhuur­ster Airbnb ‘die overal wit poeder en pillen zag’

    De voor drugshandel veroordeelde actrice Imanuelle Grives werd opgepakt op Tomorrowland omdat ze is betrapt door de verhuurster van het huis waar ze bivakkeerde. Dat claimt de 34-jarige actrice in een interview met de Volkskrant. ‘Die vrouw was door mijn spullen gegaan, had daar drugs gezien en gedacht: dit zijn vast dealers', aldus Grives. Uit de verklaring die justitie voorlas tijdens de rechtszaak, bleek dat de verhuurster ‘open en bloot bergjes wit poeder en pillen zag, plus envelopjes en bladen met bedragen'.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam