Volledig scherm
Ongeregeldheden tijdens Rotterdam Pride. © GSTV

Rel rond Pride Walk escaleert

De rel rond het homofestijn Rotterdam Pride escaleert in hoog tempo. Verscheidene deelnemers eisen het hoofd van voorzitter Anita Nanhoe, die toestond dat rechtse homo-activisten zaterdag meeliepen tijdens de parade. Zij peinst echter niet over opstapppen.

Vier dagen na de chaotisch verlopen loop, waarbij voorman Lennard van Mil van de rechtse homobeweging Dutch Gayservatives het aan de stok kreeg met antifascisten, zijn de reacties aan het adres van de organisatie niet van de lucht. ,,Elke vezel in mij hoopt dat dit het einde is en jullie vrijwillig aftreden'', schrijft Manon van Driel in een open brief. Van Driel is geen onbekende in de Rotterdamse gayscene: zij is oud-bestuurder van The Hang-Out 010, een ontmoetingsplek voor LHBT-jongeren (lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders).

Het verstoren van de Pride Walk is op Facebook opgeëist door een actiegroep met de naam We Reclaim Our Pride. ,,Met onze actie willen we de oogkleppen van mensen openen over etnisch profileren, racisme en xenofobie. Het geweld richting LHBT komt voor het grootste gedeelte uit de witte hoek en niet van vluchtelingen of moslims.'' Die mening staat haaks op die van de Dutch Gayservatives, die stelt dat het vooral niet-Nederlanders zijn die zich schuldig maken aan geweld tegen homo's.

Wat We Reclaim Our Pride ook dwarszit, is de inmenging van de commercie. De actiegroep hekelt dat het homo-evenement zich laat sponsoren door KPN. Van Driel en We Reclaim Our Pride hielden zich gisteren ondanks herhaalde pogingen onbereikbaar voor commentaar op hun Facebookteksten.

Quote

Elke vezel in mij hoopt dat dit het einde is en jullie vrijwillig aftreden

Manon van Driel

Goede beslissing

Alle kritiek ten spijt, vindt Anita Nanhoe van de Pride het laten meelopen van de Dutch Gayservatives nog altijd een goede beslissing. ,,De Pride Walk is voor iedereen: jong, oud, zwart, wit, links, rechts. Het is dé dag waarop de Rotterdamse LHBT-gemeenschap de stad kan laten zien dat ze trots is op haar seksuele voorkeur.'' Over de inmenging van de commercie zegt ze: ,,Het is alleen maar mooi dat bedrijven de gaycommunity een warm hart toedragen.''

Om ongeregeldheden zoals zaterdag te voorkomen wil de organisatie volgend jaar de deelnemende groepen een startnummer geven. Nanhoe: ,,Door een startvolgorde aan te brengen voorkom je dat politiek tegenover elkaar staande groepen te dicht op elkaar lopen.''

Wie 100 procent achter Nanhoe staan, zijn de Dutch Gayservatives. ,,Het siert haar dat ze ons het rechtse homogeluid liet horen,'' aldus Lennard van Mil, die ook volgend jaar weer wil meedoen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam