Remon bakt ‘hippe’ oliebol: vegan en glutenvrij

VideoIeder jaar weer kreeg oliebollenbakker Remon Muller dezelfde vraag: ‘heeft u ook glutenvrije bollen?’. Dit jaar hoeft hij zijn klanten voor het eerst niet teleur te stellen. Hij verkoopt glutenvrije oliebollen die ook nog eens pinda- en notenvrij, lactosevrij en helemaal vegan zijn.

Uniek, zegt hij zelf. ,,Ik durf wel te zeggen dat dit de enige kraam in de regio is waar je glutenvrije oliebollen kunt kopen”, zegt hij in zijn stal De Oliebollenbakkerij op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Wat gluten precies is? Het is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Wie een glutenallergie heeft, ook wel coeliakie genoemd, moet het stellen zonder pasta, pizza en brood. En dus zonder oliebollen.

Veel werk

,,We horen van mensen dat ze het zo jammer vinden dat ze met oud en nieuw geen oliebollen kunnen eten. Je kunt wel zelf glutenvrij meel kopen en ze thuis bakken, maar dat vinden veel mensen toch te veel werk”, vertelt Muller.

Volledig scherm
Remon Muller moest lang zoeken naar het juiste recept. © Frank de Roo

Hij besloot dat hij iets aan de toenemende vraag wilde doen. Eerder was hij er niet aan begonnen, omdat het behoorlijk veel werk kost. De bollen moeten helemaal afzonderlijk van de rest worden gebakken zodat niet het risico bestaat dat er iets van de glutenproducten toch per ongeluk in het glutenvrije proces terecht komt.

De oliebollenbakker ging op zoek naar het juiste beslag en de beste ingrediënten. Hij testte en testte totdat hij de lekkerste combinatie te pakken had. Want leuk en aardig om zo’n bol te verkopen, maar het moet natuurlijk wel te eten zijn.

,,Het bakken van de glutenvrije bollen kost veel extra werk, omdat je het helemaal gescheiden moet houden. Ik heb speciaal een nieuwe oven gekocht waar alleen deze bollen in worden gebakken. In een afgesloten kast bewaar ik alle ingrediënten die ik ervoor gebruik.”

Allergieën

Het extra werk en de extra tijd die het hem kost, vindt hij het helemaal waard. ,,De afgelopen jaren kreeg ik steeds vaker de vraag. Veel mensen hebben tegenwoordig allergieën en ‘vegan’ zijn is helemaal hip.”

Ieder jaar kwam een van zijn klanten terug met dezelfde vraag, maar het was een andere vrouw die hem echt over de streep trok. ,,Ze vroeg: ben jij nou een hippe oliebollenbakker of niet? Dat vond ik zo grappig dat ik aan de slag ben gegaan.” Met zijn moeder als criticaster. Zij proefde telkens als haar zoon een glutenvrij exemplaar had gemaakt. ,,Ze zou het ook echt zeggen als ze het niet lekker vindt”, zegt Muller lachend. Maar hij kreeg haar goedkeuring. ‘Knapperig’ en ‘lekker’ noemt ze de bol. Voorlopig worden de glutenvrije oliebollen alleen nog op zaterdag verkocht. 

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam