Volledig scherm
'De naam Engels blijft' © Google Streetview

Renovatie grandcafé Engels Rotterdam kost miljoenen

Grandcafé Restaurant en Zalencentrum Engels aan het Stationsplein in Rotterdam sluit vanaf 1 juli voor enkele maanden de deuren. Het beroemde horecacomplex wordt gestript en opnieuw ingericht. Met de hele operatie zijn miljoenen euro's gemoeid, zegt de nieuwe eigenaar Bibitor.

Quote

Er komt een grote bar, 'n open keuken, een warme huiskamers­feer. Het wordt een soort theater, waarbij de bezoekers het verhaal vertellen

Alexander Breedijk

Vorig jaar al was bekend geworden dat het vastgoedconcern alle aandelen van het 130-jarige familiebedrijf Engels overnam. 'Een prachtige zaak op een prachtige plek,' zegt directeur Alexander Breedijk.

'Wat er terug komt is 2000 vierkante meter tophoreca, en een schitterend vernieuwd zalencentrum. De naam Engels blijft.'

Andere directie
Voor de horeca werkt Bibitor samen met de Vermaat Groep, de zalen worden samen met het bedrijf The Office Operators (TOO) gerund. 'Ter plekke zullen we werken met Rotterdamse mensen. Het vaste personeel van Engels blijft in dienst. Er komt na de verbouwing wel een andere directie.'

Op 1 oktober is de heropening van de begane grond, entresol en eerste plus tweede etage. 'Er komt een grote bar, 'n open keuken, een warme huiskamersfeer. Het wordt een soort theater, waarbij de bezoekers het verhaal vertellen. We hopen half juli een pop up-café op de 7de verdieping te openen, mét terras. En als het bevalt, gaan we daar misschien wel mee door.'

Resultaat
Het betekent ook het einde van de betrokkenheid van de familie Engels bij deze onderneming. 'De sollicitatiegesprekken voor een nieuwe directie lopen al,' zegt Breedijk. De huidige mede-directeur Willem van der Vloed stelt dat verkoop van de aandelen de beste optie was. 'Door de verbouwing van het Groot Handelsgebouw en daarna de bouwput van het station raakten we de helft van de omzet kwijt. En als je geen resultaat hebt, kun je geen geld reserveren, en niet investeren.'

Van der Vloed en zijn mede-directeuren Frans Engels en Els van der Vloed gaan nu op zoek naar 'nieuwe uitdagingen'. Ze nemen 'met een dubbel gevoel afscheid van het bedrijf en de vele gasten'. 'Maar het is fijn dat Engels behouden blijft voor de stad en de medewerkers. We laten het in goede handen achter en onze plannen voor renovatie kunnen nu ten uitvoer worden gebracht. Een trendy grandcafé en restaurant met behoud van de historie en een modern zalencentrum.'

Parkeergarage
De zalen op de zevende en daketage en cabaret- en theaterzaal Auditorium Kriterion blijven op wat kleine 'cosmetische ingrepen' na onaangetast. Er wordt volgens de betrokkenen nog bekeken wat er op langere termijn met dit deel van het gebouw moet gebeuren. De kelder wordt een parkeergarage. Van der Vloed: 'Tijdens de klus op de begane grond en onderste etages blijft het zalencentrum op de 7de en 8ste verdieping met dakterrassen geopend.'

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam