Volledig scherm
De eigenaar van het restaurant aan het Stadsplein in Capelle ziet geen toekomst meer. © Frank de Roo

Restaurant Havana in Capelle definitief gesloten

Restaurant Havana op het Stadsplein in Capelle is definitief gesloten. Uitbater Murad Beshay vindt dat hij is weggejaagd.

Sinds 8 september zijn de deuren van Havana voorgoed gesloten, zegt Murad Beshay, sinds drieënhalf jaar de uitbater van het restaurant. Volgens hem hebben Wereldhave, de eigenaar van winkelcentrum De Koperwiek, en de gemeente Capelle aan den IJssel 'alles verpest'.

Sinds de verbouwing van de Koperwiek is volgens Beshay 70 procent van zijn klanten verdwenen. ,,Terwijl ik nog steeds 12.500 euro huur per maand betaal.'' Ook de gemeente zit hem dwars, vindt hij. Bovenburen zamelden vorig jaar handtekeningen in, omdat ze tot diep in de nacht overlast hadden van het terras van Havana. Volgens Beshay komen nu om de haverklap handhavers langs, onder andere om het geluid te meten en om de vergunning te controleren. ,,Maar als je in het centrum woont, weet je toch dat er soms geluid is? Die zaak zit er al meer dan dertig jaar.''

Quote

We werken al aan een nieuw concept

Meyer Beheer

Beshay heeft naar eigen zeggen twee ton in de zaak gepompt, die horecabedrijf Meyer Beheer van Wereldhave huurt en hij vervolgens exploiteert. Ook wilde hij het pand opsplitsen, om de huurprijs te kunnen delen. ,,Maar dat mocht niet.''

Nu is het voor hem klaar. ,,Ik ben van alle kanten weggepest.'' Om een einde te maken aan de problemen, hoopt Beshay dat zijn zaak failliet verklaard wordt.

De gemeente laat weten dat handhavers bij Havana het afgelopen jaar regelmatig overtredingen hebben geconstateerd op voorschriften in de exploitatievergunning en de Drank- en Horecawet.

Boetes

,,Ook is opgetreden na klachten over geluidsoverlast van bezoekers, ook na sluitingstijd van het terras. De eigenaar heeft hiervoor waarschuwingen gekregen, daarna volgden boetes'', zegt een woordvoerder, die benadrukt dat de regels voor alle horeca op het Stadsplein gelijk zijn.

Wereldhave zegt dat Beshay geen directe huurder is en hij zich tot zijn verhuurder moet richten. Bij Meyer Beheer willen ze ook niet zeggen wat is misgegaan bij Havana, maar een woordvoerder zegt wel dat het aan een nieuw concept voor de zaak werkt. ,,We willen zo snel mogelijk heropenen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

 1. ‘Het Stadhuisplein is een bak teringherrie, maar wel ónze bak teringherrie’
  PREMIUM
  column

  ‘Het Stadhuis­plein is een bak teringher­rie, maar wel ónze bak teringher­rie’

  Het is nooit wat voor mij geweest, dat hele Stadhuisplein niet. Ik ben er in mijn leven misschien drie keer geweest. En dat leverde best een aantal unieke ervaringen op. Want ik was nog nooit eerder zomaar in mijn kont geknepen. Ik hoorde ook voor het eerst een aantal gasten op een terras liefdevol: 'hoerrr' roepen. En dan niet eens alleen naar mij, maar naar elke jongedame die langskwam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
9192 stemmen