Wethouder Marcel Houtkamp geeft het startsein voor de restauratie.
Volledig scherm
Wethouder Marcel Houtkamp geeft het startsein voor de restauratie. © Joep van der Pal

Restauratie historische panden Hoogstraat van start

Wethouder Marcel Houtkamp gaf donderdag het startsein voor de restauratie van de panden aan de Schiedamse Hoogstraat 89 en 91. Nummer 89 gaat dienen als tweede ingang voor het Jenevermuseum.

Quote

Het museumkwar­tier aan de Hoogstraat wordt straks een mooi plekje Schiedam, waar mensen graag komen

Marjolein Beumer

Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum, ziet het al helemaal voor zich. ,,Het museumkwartier aan de Hoogstraat wordt straks een mooi plekje Schiedam, waar mensen graag komen,'' luidt haar stellige overtuiging. ,,Schiedam is ook leuk, dat moeten we hardop blijven zeggen. Daarmee overtuig je mensen.''  

Wethouder Marcel Houtkamp gaf gisteren het startsein voor de restauratie van de historische panden op nummer 89 en 91 aan de Hoogstraat. ,,Het is goed dat we op deze manier ons erfgoed veilig stellen en tegelijkertijd de stad levendiger en bruisender maken,'' aldus Houtkamp.  

Oorspronkelijke luister
De Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam II, onderdeel van Stadsherstel Schiedam, zal komende jaar deze twee panden in hun oorspronkelijke luister herstellen.  

Nummer 89 gaat als tweede ingang van het Jenevermuseum dienst doen, dat nu alleen nog bereikbaar is via de Lange Haven. Zo worden de binnenplaatsen met elkaar verbonden. Op nummer 91, waar een bijzondere 16de eeuwse kapconstructie is ontdekt, komt een bed & breakfast en een horecagelegenheid.  

Volgens bronnen zouden de eigenaren van de Schiedam Suite, nu gevestigd aan de Burgemeester Knappertlaan, interesse hebben om ook in het centrum te openen. Hierover zouden gesprekken worden gevoerd. De eigenaren waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.  

Verbetering  
Wat wel zeker is, is dat het Jenevermuseum de lang gekoesterde tweede ingang krijgt. ,,Voor ons is dat een uitbreiding, een verbetering,'' meent Beumer. ,,We kunnen nu binnen met buiten verbinden. De beleving kan hiermee al in de stad beginnen. Als straks de naastgelegen steeg ook toegankelijk is, ontstaat een jeneverwandelroute.''  

Ook wordt met de tweede ingang een fysieke verbinding gelegd in het Museumkwartier met buurman Stedelijk Museum. Beumer gekscherend: ,,We kunnen elkaar straks bijna een hand geven, worden nu ook fysieke partners.''  

Want die samenwerking is er al even. Zo is sinds 1 januari de S'dam museumticket te koop, waarmee voor één prijs toegang wordt verkregen tot alle musea in de stad. ,,We hebben er nog weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar je merkt wel al dat er gebruik van wordt gemaakt. Ik hoor mensen die zeggen: 'als we dan naar het Stedelijk gaan, kunnen we net zo goed gelijk ook even het Jenevermuseum bezoeken of de museummolen'. Dat moeten we hebben, we willen van elkaar profiteren.''  

Het grove sloopwerk aan de panden op nummer 89 en 91 is voor een groot deel al achter de rug. Het is de bedoeling dat de gebouwen voor het einde van het jaar worden opgeleverd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam