Volledig scherm
Chinese vrouwen gooien plastic flesjes in het apparaat van recyclebedrijf Incom om hun ov-kaart op te laden. © Incom

RET interesse in ov-kaart opladen met plastic flessen

Met plastic flessen het tegoed op de ov-kaart bijvullen. In China, Japan en Brazilië bestaat dat al. Ook de Rotterdamse vervoerder RET heeft aangegeven interesse te hebben in dit 'ecologische' laadsysteem.

In China zijn deze zomer meer dan honderd recycle-oplaadpunten neergezet in verschillende metrostations. Dat meldt de Engelse krant The Guardian. Chinese reizigers kunnen lege flesjes in de oplader duwen om hun tegoed op hun reispas aan te vullen. De saldo's op de Chinese kaartjes schieten niet echt omhoog als de reizigers hun flesje inleveren. Per plastic drinkfles krijgen zij ongeveer een cent.

Niet alleen in China wordt dit systeem toegepast, ook in de Verenigde Staten, Japan en Brazilië kunnen reizigers, volgens de Britse krant, terecht met lege flesjes.

Ook de Rotterdamse vervoerder RET heeft interesse in het bijzondere oplaadsysteem. 'Een goed idee, want reizen met het ov in combinatie met het recyclen van afval is dubbel duurzaam,' zegt een woordvoerder in het AD Rotterdams Dagblad. 'Als een partij ons benadert met het voorstel om te kijken of we dit systeem ook in de Rotterdamse metro kunnen introduceren dan gaan wij graag in gesprek.'

Ook de gemeente Rotterdam is enthousiast over het Chinese initiatief, maar geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor de invoer bij de RET ligt.

Rijn van Rijck van Afval Loont vindt het een leuk idee, maar vraagt zich af of het rendabel is. 'Wij bieden 15 cent per kilo plastic. Een flesje levert dus erg weinig op.'

Dick Hoogendoorn van de overkoepelende organisatie van afvalbedrijven denkt dat het een goede manier kan zijn om Rotterdammers erop te wijzen dat zij hun afval moeten scheiden. 'Ik zie het meer als een soort promotie-activiteit,' legt hij uit. 'Het lijkt op de actie waarbij je een reis kunt winnen als je lege batterijen inlevert.' Wel zegt Hoogendoorn dat plastic een waardevolle afvalstroom is.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam