Volledig scherm
Maurice Unck, directeur van de RET. © Archieffoto Sanne Donders

RET: Stadsbrug is van levensbelang voor Rotterdam

De nieuwe oeververbinding in de regio Rotterdam moet een link worden tussen Kralingen en Feijenoord. Deze brug of tunnel mét een metro is van levensbelang voor de stad, stelt RET-directeur Maurice Unck.

Volgens de voorman van het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf zal de variant over de Nieuwe Maas (met een serie maatregelen) het autoverkeer op de Van Brienenoordbrug en de Algeracorridor (Capelle-Krimpen) ontlasten. Ook vergroot de verbinding de leefbaarheid en draagt ze bij aan verstedelijking binnen het gebied van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Verder legt de stadslink ook nieuwe sociale en economische verbindingen, aldus de RET-baas. ,,Het dus echt én-én: een impuls voor de stad en het ontlasten van de knelpunten ten oosten van Rotterdam’’, zegt Unck, die de brug of tunnel als een beginpunt ziet voor de broodnodige uitbreiding van het metronet.

De Metropoolregio, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam brengen dinsdag – samen met het rijk – een advies uit over waar de nieuwe oeververbinding zou moeten komen. Er liggen nog twee opties op tafel: of de stadsbrug (of tunnel) tussen Rotterdam-Kralingen en -Feijenoord of de regionale verbinding tussen Krimpenerwaard en Ridderkerk. Betrokken partijen zijn verdeeld over de varianten.

Gemiste kans 

Een keuze voor de link Krimpenerwaard-Ridderkerk zou volgens RET-directeur Unck een gemiste kans zijn. Hij gelooft in een brug of tunnel met metro van en naar het beoogde Feyenoord City. Daarmee zou er een verbinding tussen Feijenoord, Zuidplein/Ahoy en de Maastunnel naar Rotterdam Centraal moeten ontstaan.

Voor deze oplossing voor de regionale files ligt een bedrag van bijna 500 miljoen euro klaar. Dat geld is afkomstig van de regio Rotterdam en het rijk. De provincie Zuid-Holland dringt aan op harde financiële afspraken over de toekomstige verkeersplannen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

 1. Streekromanschrijfster Gerda van Wageningen viert jubileum: ‘Een beetje inspiratie, de rest is transpiratie’
  PREMIUM
  Interview

  Streekro­man­schrijf­ster Gerda van Wageningen viert jubileum: ‘Een beetje inspiratie, de rest is transpira­tie’

  Haar allereerste manuscript dat ze 'alleen voor verbetering' naar een uitgeverij stuurde, werd meteen uitgegeven. Na veertig jaar is streekromanschrijfster Gerda van Wageningen (72) uit Oud-Beijerland de auteur van ruim 120 boeken, zijn er miljoenen van verkocht en staat ze aan de vooravond van haar jubileum. ,,Ik geniet enorm van de hobby die nog steeds mijn werk is.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

 • Wow, dit is te gek! (68%)
 • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
 • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28602 stemmen