Volledig scherm
Een tram van de RET © ANP XTRA

RET woedend over bewusteloos geslagen tramconducteur in Rotterdam-IJsselmonde

updateDe RET is verbijsterd over de mishandeling van een tramconducteur bij de Kreekhuizenlaan in Rotterdam-IJsselmonde. Het 52-jarige slachtoffer werd buiten bij de tramhalte in het gezicht geslagen en raakte korte tijd buiten bewustzijn. De politie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van het incident. ,,Dit komt echt keihard binnen.”

De verdachte wilde maandagavond rond negen uur inchecken, maar toen dat niet lukte werd hij boos. De conducteur begeleidde de man de tram uit en werd buiten bij de halte in het gezicht geslagen. Hij viel daarna op de grond. Ondanks een zoektocht naar de agressieve man vond de politie de verdachte niet terug. Er wordt gezocht naar een man van ongeveer 25 tot 30 jaar met een zwarte pet op. De politie heeft al enkele getuigen kunnen spreken, maar zoekt nog naar mensen iets hebben gezien.

De mishandeling is bij de RET keihard binnengekomen, volgens directeur Maurice Unck. ,, Als directeur van de RET zijn dit de zware dagen; je stuurt je mensen op pad om voor een veilige reis te zorgen en ondertussen lopen ze zelf klappen op.” Het slachtoffer is er volgens de RET-directeur niet goed aan toe. ,,Er zal goed voor hem gezorgd moeten worden. Het tij moet keren en dit soort excessief geweld -of het nu tegen onze medewerkers is of andere dienstverleners- moet nu echt eens ophouden. De politie doet er nu gelukkig alles aan om de dader te vinden en wij werken daar natuurlijk hard en graag aan mee.”

Quote

Blijf met je handen van onze mensen af!

Maurice Unck

Vorig jaar sprak directeur Maurice Unck zich al hard uit tegen mishandeling in het openbaar vervoer. Hij noemde het 'niet te tolereren'.  Ook op Twitter reageerde hij vandaag op het incident. ,,Volkomen belachelijk van deze ‘passagier’.” 

Ook voorzitter Henk van der Made van de RET-ondernemingsraad spreekt schande over de mishandeling. ,,Mensen die zoiets doen zijn een stel wezenlozen met veel te korte lontjes. Het uitschot van de maatschappij. In mijn ogen is de enige oplossing het opleggen van strengere straffen door de rechter. Iedereen vindt toch dat je met je handen van ziekenbroeders en RET-personeel moet afblijven.”

Uitwas van een maatschappelijk probleem

Eric Vermeulen, bestuurder FNV publiek belang, noemt het nieuws van de mishandeling ‘heftig’. Het lukt mensen blijkbaar niet om gewoon van elkaar af te blijven, merkt hij op. Hij vraagt zich af wat er nog meer gedaan kan worden om geweld in het openbaar vervoer aan te pakken. ,,Ik weet dat de RET er alles aan doet om dit soort geweld uit te bannen.” 

Quote

Kennelijk is dit een uitwas van een maatschap­pe­lijk probleem

Eric Vermeulen, Bestuurder FNV publiek belang

Vermeulen ziet het geweld tegen bestuurders, controleurs en andere beambten in het OV als een gevolg van een breder probleem. Volgens hem zou de maatschappij de geweldplegers het beste kunnen opsluiten en laten behandelen door gespecialiseerd personeel. Daar ligt ook een pijnpunt, zo erkent hij, want in de Geestelijke Gezondheidszorg loopt het al over van de mensen die aandacht nodig hebben. ,,Kennelijk is dit een uitwas van een maatschappelijk probleem.”

Binnen de bond heerst verslagenheid dat 'dit weer gebeurt'. Vermeulen ziet geen manier om het geweld via de bestaande wegen verder in te dammen. Er lopen volgens hem nu simpelweg te vaak mensen ‘op straat’ die eigenlijk opgenomen zouden moeten worden. ,,Moeten we anders in elke tram twee politieagenten zetten?", zo vraagt hij zich af. ,,En die komen ook al om in het werk.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam