Volledig scherm
Vanuit de Centrale Verkeersleiding houden boa's de hele dag alle stations in de gaten © Frank de Roo

RET ziet nu bijna alles door honderden camera's

Even een sigaretje opsteken in een hoekje van een Rotterdams metrostation blijft tegenwoordig niet meer onbestraft. Medewerkers van de RET zien dankzij honderden camera's bijna alles, en treden meteen op.

Vanachter haar bureau op de Centrale Verkeersleiding van de RET tuurt Margreet bijna de hele dag naar de tien schermen die voor haar hangen. Daarop zijn onder meer beelden te zien van metroperrons, roltrappen en tourniquettes in de hele stad. Om de zo veel seconden verschijnen er beelden van een ander station.

Zodra Margreet of haar collega's iets verdachts zien, zoomen ze in met een van de 120 camera's, waarmee ze bijna alles kunnen zien. 'Je kan zelfs zien of iemand een oorpiercing heeft.'Als Margreet iemand een poortje ziet intrappen, geeft ze zijn signalement meteen door aan de controleurs ter plekke. Daarna volgt ze de overtreder met behulp van de camera's op de stations. Bij de volgende halte wordt de man door haar collega's in de kladden gegrepen.

Margreet is blij met haar nieuwe bevoegdheden. 'Vroeger zag je ook dingen gebeuren, maar kon je er niets mee doen. Je registreerde het wel, maar voor de rest kon je niks. Dat was wel frustrerend, want je ziet heel veel gebeuren als je achter de monitors zit.'

Sinds de RET buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) achter de camera's heeft, worden er steeds minder poortjes ingetrapt, merkt de Rotterdamse vervoerder. 'Zwartrijders weten nu dat ze niet alleen fysiek maar ook met camera's in de gaten worden gehouden. Hierdoor hebben de boa's meer tijd om andere vormen van overlast aan te pakken, zoals roken en wildplassen of mensen die over het spoor lopen,' vertelt woordvoerder Frouke Albers.

De boetes die de overtreders krijgen zijn pittig, vertelt ze. Voor bijvoorbeeld het intrappen van een poortje moet je al bijna 100 euro betalen. Daarnaast krijg je een bon van 38,50 euro voor het zwartrijden. 'Is er sprake van vernieling, dan ga je mee naar het politiebureau en brengen wij je ook de voorrijkosten van de monteur en de schade in rekening.'

De bevoegdheden van de RET-boa's zijn echter niet onbeperkt. Iets dat de medewerkers zelf af en toe wel jammer vinden. 'Soms zie je bijvoorbeeld iemand een fiets stelen. Dat kunnen we wel doorgeven aan de politie, maar we mogen er zelf geen proces-verbaal van opmaken.'

De samenwerking met de politie is echter zo goed dat die meestal wel heel snel ter plekke is als de RET'ers daar om vragen, aldus Margreet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam