Volledig scherm
In de Pakistaanse Masjid Ghausia Moskee werd vrijdag een gebedsbijeenkomst voor Yasmeen afgedwongen. © AD/Jan de Groen

'Revolutie' Pakistaanse vrouwen na dood Yasmeen

Pakistaanse vrouwen in Rotterdam bereiden acties voor om een einde te maken aan de doofpotcultuur in hun gemeenschap. Aanleiding is de dood van de 25-jarige Yasmeen.

Volledig scherm
Het lichaam van de Rotterdamse Yasmeen werd donderdagavond gevonden in een bos in Drenthe. © vermist.nl
Quote

Dit is een revolutie.

Shirin Musa (directeur Femmes for Freedom)

Zij zou het slachtoffer zijn van huwelijkse gevangenschap en de mentaliteit misstanden stil te houden, zegt onder meer advocate Shirin Musa, die als directeur van Femmes for Freedom strijdt voor vrouwenrechten.

Nadat vrijdag een gebedsbijeenkomst voor Yasmeen in de Pakistaanse Masjid Ghausia Moskee door Musa werd afgedwongen, is er zaterdagavond opnieuw een dienst gehouden door de vrouwen van de moskee zelf. ,,Zij spreken zich uit. Dit is een revolutie.''

Vanavond wordt een protestmars gehouden. De vrouwen verzamelen om 18.30 uur bij het Nachtegaalplein in Rotterdam.

Onderzoek recherche
Het woonhuis van Yasmeen is tot een zogeheten plaats delict gemaakt, heeft de politie bekendgemaakt. Dat is een plaats waar een misdrijf is gepleegd of waar sporen van de misdaad aanwezig kunnen zijn. Zaterdagavond deed de recherche onderzoek in het appartement en ook in een woning verderop in Charlois, in de Frans Bekkerstraat. Daar woont een deel van Yasmeens schoonfamilie. Ook dit huis wordt bewaakt door agenten.

Haar 26-jarige echtgenoot Adeel K. wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, om zijn voorarrest te verlengen. Hij is aangehouden nadat het stoffelijk overschot van zijn vrouw donderdagavond werd gevonden in Drenthe. Yasmeen zou voor haar verdwijning zijn gevlucht voor hem en hulp hebben gezocht bij de politie, die haar terugbracht naar de familie. De familie van Yasmeen wil niet reageren op dit verhaal.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam