De Bethelkerk in Ridderkerk telt ruim duizend leden.
Volledig scherm
De Bethelkerk in Ridderkerk telt ruim duizend leden. © Google Street View

Ridderkerkse kerk blijft toch leeg na oproep van burgemeester

De Ridderkerkse Bethelkerk heeft burgemeester Anny Attema laten weten dat er tijdens de coronacrisis geen samenkomsten meer georganiseerd worden. Eerder zei dominee Wim Mulder nog dat de gereformeerde gemeente de gelovigen niet de kans wilde ontnemen om toch naar de kerk te komen, hoewel van de gemeente zes kerkgangers in het ziekenhuis liggen.

Het kabinet staat dertig gelovigen per kerkdienst toe, omdat een verbod op religieuze bijeenkomsten in strijd met de Grondwet zou zijn. Burgemeester Attema deed een ernstig beroep op de kerk, net als op anderen, om hier toch vanaf te zien. ,,Er zijn goede (digitale) alternatieven. Dat is echt belangrijk om besmetting zoveel als mogelijk tegen te gaan.’’

Hierop nam de dominee contact met haar op, om te laten weten dat de kerk toch heeft besloten om diensten alleen te houden met de minimale ondersteuning die nodig is om deze via internet uit te zenden. 

Website

Op de website van de kerk stond eerder een uitleg over welke wijk wanneer aan de beurt was, en hoe gemeenteleden zich konden aanmelden. Nu staat er slechts dat de kerkdiensten in verband met de coronamaatregelen van de overheid niet bijgewoond kunnen worden, maar wel via de website te beluisteren zijn.

Dominee Mulder vertelde eerder dat zes gemeenteleden ziek van het coronavirus in het ziekenhuis liggen. Daar was hij zelf ook verbaasd over. ,,Pas na de biddag hebben gemeenteleden voor de eerste keer over klachten gesproken.”

Quote

Pas na de biddag hebben gemeentele­den voor de eerste keer over klachten gesproken

De biddag op 11 maart was één dag voor de maatregelen door het kabinet werden afgekondigd, waarna de kerk drie diensten per zondag hield voor toen nog maximaal honderd bezoekers. Dat aantal werd later bijgesteld naar maximaal dertig. Volgens Mulder was het goed mogelijk om afstand te houden, omdat de kerk duizend zitplaatsen heeft. Hij benadrukte zo de regels van het RIVM na te leven, maar de kerkgangers niet de kans te willen ontnemen om naar de dienst te komen, als dat volgens de officiële regels nog wel mag. Alle duizend zitplaatsen blijven nu toch leeg.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam