Rijd eens met de tram langs de Kuip, het Kasteel en Woudestein

wat een weekend / videoVerslaggever Rob van Elewout bezoekt wekelijks de tofste feestjes en beoefent de gekste hobby’s Een keer geen Markthal, Kubuswoning of Euromast? Dan is de voetbaltramtour van Herco Kruik een uitkomst. Een komisch tramritje door dé ‘voetbalhoofdstad van Nederland’. 

Twee handhavers, één kampioen; een driewerf hoera mag er zijn. Groen-wit-groen zijn we allemaal, Kuip, Kasteel en op Woudestein.’’ 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De verslaggever geniet van de rondrit. © Frank de Roo

Het gedicht van de Rotterdamse dichter Derek Otte klinkt door de haast antieke speakers als de historische tram Duwag van het Kasteel richting de Kuip vertrekt. Dat zinnetje, door Otte geschreven toen Feyenoord op 14 mei 2017 landskampioen werd, vertolkt uitstekend het gevoel aan boord van de voetbaltram, die afgelopen weekend voor de tweede keer de rails op ging.

De bomvolle Rottertram bracht ons op een mooie winterdag naar Woudestein (Excelsior), naar het Kasteel van Sparta en natuurlijk naar de Rotterdamse Kuip. En daar kan je ondergetekende voor wakker maken.

De voetbaltramtour is een initiatief van de Rotterdamkenner en voetballiefhebber Herco Kruik, die ook de Rotterdamse bijnamentour in dezelfde tram organiseert. Een tikkie chauvinistisch - er wordt nauwelijks over de hoofdstad gesproken - en vooral écht Rotterdams. Met scherpe humor, goede voetbalverhalen en leuke feitjes. En ondertussen zien we plekken in de stad die niet in een standaard rondje Maasstad voorbij komen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De tramtour gaat ook langs het Kasteel van Sparta. © Frank de Roo

Kruik wil tijdens de tramtour bewijzen dat Rotterdam de enige echte voetbalhoofdstad van het land is. Drie profclubs (met Xerxes vroeger zelfs vier) uit één stad maken Rotterdam inderdaad uniek. En de prijzenkasten? Die zijn met dank aan Feyenoord en Sparta aardig gevuld, ware het niet dat één club in Nederland nog iets meer succes heeft. ,,Die voetballen in Duivendrecht, hè?’’, weet Kruik, die de naam verder niet per se hoeft uit te spreken.

André Hazes

,,Ik heb eenentwintig A4’tjes die bewijzen dat Rotterdam de voetbalhoofdstad is’’, vertelt Kruik de tramgasten, voornamelijk Spartanen en Feyenoorders. Verder een verdwaalde Kralinger en een handjevol toeristen (zelfs uit Amsterdam). Hij somt het aantal behaalde punten in de Eredivisie op van de Rotterdamse profclubs: Rotterdam wint van Amsterdam. Ook heeft hij het over André Hazes, die volgens de overlevering meer Feyenoord- dan Ajaxsupporter was. Verder vormen de Rotterdamse feitjes zijn ‘bewijsmateriaal’. Zo was Sparta de allereerste club met netten, is Feyenoord de eerste én laatste club met een Europese hoofdprijs en was Neerlands beste bokser Bep van Klaveren Excelsior-supporter.

Quote

Ik heb eenentwin­tig A4’tjes die bewijzen dat Rotterdam de voetbal­hoofd­stad is.

Herco Kruik

In een kleine twee uur komt de voetbaltoerist zo aan zijn trekken. Met een speciaal plekje voor nachtburgemeester en ras-Spartaan Jules Deelder. Een ritje met de voetbaltram is een feestje voor de Rotterdamse voetballiefhebber, voor de niet-Rotterdamse voetballeek en voor de verdwaalde toerist.

Volledig scherm
Oer-Rotterdammer Herco Kruik met 'zijn' passagiers © Frank de Roo

Ook doen?


De voetbaltramtours van 28 maart zijn allebei uitverkocht. Op zaterdag 11 april rijdt hij weer. Kaarten zijn verkrijgbaar via scheurmailrotterdam.nl.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam