Dankzij de hulp van de RET die de tram stilzette, werden negen verdachten gearresteerd.
Volledig scherm
Dankzij de hulp van de RET die de tram stilzette, werden negen verdachten gearresteerd. © Mediatv

Rivaliserende jeugdebendes op Zuid maken elkaar het leven zuur: confrontatie met messen nét voorkomen

De al langer durende onenigheid tussen rivaliserende jeugdgroepen uit de Rotterdamse wijken Charlois en IJsselmonde is dit weekend geëscaleerd. Negen met messen bewapende tieners zijn opgepakt.

Volgens bewoners van onder meer de Verboomstraat, Frans Bekkerstraat, Wolphaertstraat en de Boergoensevliet in Oud-Charlois hebben de jongeren uit beide wijken al langere tijd met elkaar aan de stok. Het wachten was op een ‘keiharde confrontatie’ tussen de jeugdbendes, klinkt het.

Die confrontatie was er zaterdagavond in de Verboomstraat bijna van gekomen. Dankzij een tip uit de buurt kon de politie net op tijd ingrijpen. De tientallen jongeren die elkaar op dat moment uitdaagden sloegen met tram 2 richting Beverwaard op de vlucht. Dankzij hulp van de RET, die de tram stilzette op de Dorpsweg, werden negen jongeren aangehouden.

Onder de stoelen in de tram en op een aantal plekken op straat werden zeven grote messen gevonden. De keukenmessen, een dolk en een kapmes werden tijdens de vlucht voor de politie door de jongeren gedumpt. Ze bleken afkomstig van twee 16-jarige jongens. De overige zeven jongens van 15 en 17 jaar oud konden zich niet legitimeren. Allen zijn gisteren in de loop van de dag weer vrijgelaten. In totaal zijn 23 jongeren aangesproken op hun gedrag door agenten.

Net als voor de wijkbewoners in Oud-Charlois kwam het treffen tussen de jeugdgroepen ook voor de politie niet onverwacht. Het Openbaar Ministerie, de gemeente en de politie spraken de afgelopen maanden met de jongeren en hun ouders. Het incident van zaterdagnacht vraagt volgens de politie om ‘verdere anlyse en verdieping in deze problematiek om te zorgen dat dit niet verder escaleert’.

Grimmiger

Dat kan volgens de buurt niet snel genoeg gebeuren. De situatie in met name Charlois is de laatste maanden ‘grimmiger’ dan ooit. ,,Waarom ze elkaar steeds opzoeken is een raadsel. Misschien is het verveling? Maar het baart grote zorgen dat ze blijkbaar van zulke messen bij zich hebben’’, zegt mannen op de kruising van de Verboomstraat en de Frans Bekkerstraat.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam