Volledig scherm
Soraya Burgmeijer Karssen (34) brengt bloemen bij de Hilledijk. © Sanne Donders

Robert Hendrix (27) kon geen kant meer op door hitte en rook

De 27-jarige Robert Hendrix die zaterdag door zijn sprong uit het raam de brand aan de Hilledijk in Rotterdam-Zuid niet overleefde, was ingesloten door de rook en de hitte. Hij zag geen andere mogelijkheid dan via het raam te ontsnappen aan de vlammen die vanaf de benedenverdieping naar boven oversloegen.

Volledig scherm
Robert Hendrix. © Opsporing Verzocht

Volgens het meest aannemelijke scenario werd Hendrix verrast door de brand, waar rond twee uur in de middag melding van werd gemaakt. Het vermoeden bestaat dat hij pas in de gaten had dat er iets mis was toen hij in zijn woning op de tweede verdieping rook onder de deur vandaan zag komen. Het heeft er alle schijn van dat hij werd weggeblazen door de rook en de enorme hitte waarmee het trappenhuis was gevuld, toen hij de deur opende. Een bron rond het onderzoek meldt dat de smalle opgang aan de zijkant van de appartementen op dat moment moet hebben gewerkt als een schoorsteen. Bij het openen van de deur ‘trok’ de brand als het ware met een zucht plotseling naar boven.

Robert zocht zijn heil bij het raam aan de voorkant omdat de hitte hem verhinderde te vluchten naar de achterzijde van het gebouw, waar hij via de balkons naar beneden had kunnen klimmen. Bang voor het vuur liet hij zich, na tegen omstanders beneden op straat nog wat te hebben geroepen, uit het raam vallen. Of de geboren Tilburger is overleden aan inwendig letsel door de val of rookvergiftiging en/of brandwonden, wordt nog onderzocht.

Drie tips

De uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond leverde slechts drie tips op. De politie heeft het vermoeden dat het tv-programama aanzienlijk minder kijkers trok dan gebruikelijk vanwege de concurrentie van Ajax, dat de kwartfinale van de Champions League speelde.

De politie gaat er vanuit dat illegale gokpraktijken die op de eerste verdieping plaatsvonden, verband houden met de brandstichting. De aanstichter van de brand kan worden vervolgd voor ‘dood door schuld’. Hendrix was de enige aanwezige in het gebouw

Voor omwonenden die er behoefte aan hebben is donderdagavond een bijeenkomst. Belangstellenden krijgen er de gelegenheid hun gevoelens te delen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam in samenwerking met de politie. Er zullen dan ook medewerkers van de gemeente, het sociale wijkteam en de politie aanwezig zijn. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en wordt gehouden in De Huiskamer aan Slaghekstraat 140.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
2525 stemmen