Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Roep om sproeiers voor Rotterdamse voetbalvelden

Rotterdamse sportvelden moeten zo snel mogelijk worden voorzien van sprinklers, zodat ze ook bespeelbaar blijven na periodes van grote droogte. Daarvoor pleit voetbalbond KNVB, die bijval krijgt van het CDA en de VVD.

De honderd natuurlijke voetbalvelden in Rotterdam verkeren door de langdurige en extreme droogte in zo'n slechte staat, dat deze tot 31 augustus op last van de beheerder niet bespeeld mogen worden.

De competitie gaat pas eind september van start, maar de trainingen en eerste wedstrijden worden deze weken al gespeeld. Clubs moeten daarom uitwijken naar kunstgrasvelden, parken en zelfs sporthallen. Bovendien is het nog maar de vraag of de voetbalvelden eind september voldoende zijn hersteld, zodat er dan wel wedstrijden kunnen worden gespeeld.

Dat juist in Rotterdam de problemen zo groot zijn, komt doordat veel clubs zelf verantwoordelijk zijn voor het besproeien van hun velden. Clubs hebben moeite om genoeg vrijwilligers op de been te brengen om de velden grasgroen te houden. Sprinklerinstallaties zijn erg kostbaar. Daar komt nog bij dat niet alle sportclubs water kunnen halen uit een nabijgelegen watergang.

De KNVB stelt dat het plaatsen van sproeiers een effectieve maatregel is om te voorkomen dat de velden veranderen in een gortdroge savanne. In Tilburg bijvoorbeeld hebben 48 van de 50 velden een sprinklersysteem. In deze stad kan nu gewoon gevoetbald worden.

CDA en VVD in Rotterdam roepen de gemeente op te onderzoeken of het haalbaar is om de honderd grasvelden te voorzien van sproeiers. Beide fracties vinden het 'zorgelijk' dat de intense zomerdroogte zo'n grote invloed heeft op de sportcapaciteit in de stad.

Geen uitstel

Uitstel van de competitie is volgens de voetbalbond niet aan de orde. ,,Veel clubs in Nederland zijn er wel in geslaagd om de velden wedstrijdklaar te krijgen.''

Uit een rondgang langs voetbalclubs door deze krant blijkt dat in Barendrecht, Spijkenisse, Ridderkerk, Schiedam en Rhoon komende weken gewoon gevoetbald kan worden op het gras.

In Hellevoetsluis en Zuid-Beijerland worstelen clubs eveneens met te droge velden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam