Volledig scherm
© AD

Rondpompen water bij tunnel nieuwe A4 van start

Rijkswaterstaat is zondag begonnen met de zogenoemde retourbemaling bij de tunnel van de vorig jaar geopende rijksweg A4 tussen Schiedam en Delft. Met het rondpompen van water hoopt de dienst te voorkomen dat de grondwaterstand daalt en dat veengrond 'verdroogt' of extra inklinkt.

Met deze wijze van bemaling wordt het water dat door de wanden van de tunnel lekt, teruggepompt op een diepte van -17 tot -38 meter, waar het vandaan komt. Dit gebeurt aan de oostkant van de A4 met zeven retourleidingen tussen de noordelijke tunnelmond van de Ketheltunnel en de Oostveenseweg.

Aan de westzijde zijn vier leidingen nodig. Rijkswaterstaat noemt de werkwijze juist, omdat die wordt uitgevoerd met een robuust systeem met overcapaciteit. Half juni worden de eerste resultaten van het nader bekijken van de grondwaterstanden verwacht. Omdat er nog een beroep loopt bij de Raad van State, doet de dienst geen verdere mededelingen over de retourbemaling.

Vergunning
Volgens de stichting Batavier is de vergunning niet op een zorgvuldige manier tot stand gekomen. Ze is in strijd met bepalingen in de Waterwet, de Keur Delfland, het Tracébesluit A4 Delft-Schiedam en de Wet milieubeheer. Ook vindt de actiegroep het vreemd dat er geen nader onderzoek is geweest naar de effecten van retourbemaling.

Het risico van falen wordt 'allerminst denkbeeldig' genoemd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam