Volledig scherm
© ANP

Rotterdam: 168 meldingen om geweld wegens seksuele geaardheid

Bij de politie in Rotterdam en omstreken zijn het afgelopen jaar 168 meldingen binnengekomen van mensen die vanwege hun seksuele geaardheid te maken kregen met geweld, bedreigingen en discriminatie. Dat zijn er gemiddeld drie per week. Van die meldingen kwamen er 40 binnen via het speciale meldpunt Roze in Blauw, dat de politie-eenheid Rotterdam precies een jaar geleden in het leven riep.

Het meldpunt werkt samen met andere instanties, zoals de gemeente, hulporganisaties en belangenorganisaties als het COC. Op die manier hoopt de politie geweld en pesterijen tegen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders effectiever tegen te gaan.

Trends
'Het merendeel van de meldingen gaat over bedreigingen pesterijen en jennen op zo'n manier dat mensen daar echt onder gebukt gaan', zegt een woordvoerster van de politie. Over trends kan de politie nog geen uitspraken doen; voorheen werden dit soort meldingen niet specifiek geregistreerd. Een historische vergelijking is dus nog niet mogelijk.

Hoeveel aanhoudingen naar aanleiding van de meldingen zijn verricht, kon de politie nu nog niet zeggen. Maar daar gaat het ook niet altijd om: het is voor de politie vooral belangrijk om structurele oplossingen te vinden voor de problemen. Bemiddeling in de buurt kan dan meer opleveren dan een dader enkele dagen vastzetten.

Rugzakje
Ook agenten kunnen hun voordeel doen met de kennis van de experts van het netwerk. 'Het zorgt ervoor dat ze iets in hun rugzakje hebben zitten, dat ze kennis hebben over cultuur en historie en weten dat er experts zijn die kunnen helpen.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam