Volledig scherm
De Greystone Bakery in New York. © Greystone Bakery

Rotterdam aast op New Yorkse koekfabriek

updateRotterdam aast op de befaamde Amerikaanse koekfabriek Greyston Bakery om zich hier te vestigen. De topman is vandaag hier. Greyston is in de Verenigde Staten bekend om het vooruitstrevende personeelsbeleid, waarbij een crimineel verleden, dakloosheid of een drugshistorie geen beletsel is.

Volledig scherm
Greystone Bakery in New York © Greystone Bakery

Greyston bakt koeken voor luchtvaartmaatschappij Delta Airlines, de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods en ijsfabrikant Ben & Jerry’s. Ben & Jerry’s is een belangrijke reden voor Greyston om naar Nederland te komen, want de brownies die in het ijs terecht komen, moeten ook naar de fabriek in Hellendoorn. Ze belanden in de bakken Chocolate Fudge Brownie.

Het gaat om een industriële bakkerij en daarmee is Greyston geen directe concurrent voor ambachtelijke zaken als Koekela, Dudok en De Koekfabriek. In de bakkerij is plek voor zestig mensen met een problematische achtergrond.

Volgens stadspromotor Rotterdam Partners past Greyston Bakery bij Rotterdam. ,,Dat zit hem in de ambities van het bedrijf’’, zegt Judith Boer van Rotterdam Partners. ,,Greyston is een koploper met sociale innovatie en Rotterdam wil dat ook zijn.’’

Greyston-directeur Mike Brady is vandaag spreker in Rotterdam bij de conferentie Purpose Day in Rotterdam over maatschappelijk ondernemen. Rotterdam Partners maakt van de gelegenheid gebruik om hem een rondleiding door de stad te geven en mogelijke vestigingslocaties te tonen.

Greyston Bakery is in 1982 begonnen in Yonkers, een voorstad van New York die grenst aan het volkse The Bronx. Het bedrijf heeft bekendheid verworven met zijn personeelsbeleid. Greyston doet niet aan sollicitatiegesprekken, vraagt niet naar diploma’s en ook niet naar strafbladen. Wie er wil werken, moet naam en telefoon opgeven. Na een belletje van Greyston kunnen ze aan de slag. Wie op de werkvloer inzet en talent toont, mag blijven. Dankzij deze open hiring-methode heeft volgens Greyston iedereen, ongeacht achtergrond, kans op een baan.

Amsterdam

Vorig jaar maakte Greyston bekend naar Nederland te komen. De Start Foundation, een Nederlandse maatschappelijk investeerder die ongeveer een half miljoen euro bijdraagt aan de Nederlandse vestiging, noemde toen Amsterdam als beoogde vestigingslocatie. Greyston kijkt nu breder. Ingeborg Zwolsman van het investeringsfonds vergezelt Brady bij zijn trip naar Rotterdam.

Hoe groot de kansen voor Rotterdam zijn, wil Zwolsman niet zeggen. Zij verwijst naar Brady. Die verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar een besluit te nemen over de vestiging in Nederland. Behalve Rotterdam en Amsterdam is ook Den Haag. ,,We hebben de afgelopen dagen veel gezien in Nederland‘’, zegt hij. ,,Dat willen we nu laten bezinken.‘’

Behalve het kiezen van de vestigingslocatie zijn ook nog andere hobbels te nemen. Zo is de Amerikaanse aanpak van Greyston Bakery niet één-op-één naar Nederland te kopiëren. Terwijl in de Verenigde Staten geen sociaal vangnet is en een betaalde baan van levensbelang, hebben werklozen in Nederland de zekerheid van een bijstands- of een WW-uitkering. Dat kan volgens de Start Foundation mensen weerhouden om in een koekfabriek aan de slag te gaan voor een ongewis baanavontuur.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam