Volledig scherm
Groenlinks © ANP

Rotterdam Airport wil duurzame kerosine produceren

Rotterdam The Hague Airport gaat op de duurzame toer. Om de uitstoot van CO2 te verminderen, wil de luchthaven duurzame kerosine produceren. Onderzoek hiernaar moet leiden tot een proeffabriek op het vliegveld met een productie van 1000 liter per dag, en uiteindelijk tot een raffinaderij in de haven.

Voor een duurzame luchtvaart is een haalbaarheidsstudie naar synthetische kerosine van cruciaal belang, zegt vliegvelddirecteur Ron Louwerse. ,,Rotterdam The Hague Airport is hiervoor een mooie locatie. Het is een compacte luchthaven met alle ruimte voor innovatie.’'

De Rotterdamse economiewethouder Barbara Kathmann spreekt van een uniek project, met groot belang voor de stad. ,,Duurzame brandstof gaat een cruciale rol spelen in de energietransitie.’’ Door van de airport een broedplaats te maken voor duurzame innovaties wordt volgens haar niet alleen gewerkt aan de vermindering van CO2-uitstoot, maar ook aan het creëren van kansen voor bedrijven en nieuwe banen.

Innovatieprogramma

De productie van synthetische kerosine is het eerste project van het eerder opgerichte innovatieprogramma Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) van de luchthaven en de gemeente, dat verder gaat als zelfstandige stichting. Dat maakt het makkelijker om externe financiers aan te trekken. Het onderzoek naar duurzame brandstof voor vliegtuigen wordt gedaan in samenwerking met een Europees consortium onder leiding van EDL Anlagenbau Gesellschaft mbH. Ook Schiphol is bij het project betrokken.

Duurzame kerosine is CO2-neutraal en schoner dan fossiele kerosine, dat wordt gemaakt uit ruwe olie. Het is minder belastend voor het milieu. Naast duurzame kerosine werkt RHIA aan projecten op het gebied van elektrisch vliegen. In samenwerking met de TU Delft, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en andere kennisinstellingen en vliegmaatschappijen wordt ook onderzoek verricht naar hybride vliegen of vliegen op waterstof.

De eerste afnemer van synthetische kerosine heeft zich al bekendgemaakt. Transavia heeft zich aan het plan gecommitteerd en heeft aangegeven in de toekomst met duurzame brandstof haar CO2-uitstoot te willen verlagen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam