Volledig scherm
Ter illustratie. Een menselijke toren in New York. © ANP

Rotterdam bouwt toren van tweeduizend mensen

De hoogbouw van Rotterdam krijgt deze zomer tijdelijk gezelschap van een toren van mensen. In navolging van de aloude Spaanse traditie van de Castellers, klimmen begin mei tweeduizend Rotterdammers op elkaars schouders.

Quote

We hopen in Rotterdam uiteindelijk tot 7 of 8 verdiepingen te komen

Johan Moerman (directeur Rotterdam Festivals)
Volledig scherm
© ANP

Directeur Johan Moerman van Rotterdam Festivals kijkt uit naar de nieuwkomer op de Rotterdamse festivalagenda. Hoewel daarin nu het Noordereiland als locatie voor het klimfestijn wordt genoemd, is dat nog niet zeker. ,,We zijn nog aan het zoeken naar een geschikte centrumplek'', zegt hij.

In Spanje, en dan vooral in Catalonië, wordt zo'n beetje ieder dorpsfeest in de zomer opgevrolijkt door kleurrijk uitgedoste groepen Castellers die met elkaar de strijd aangaan voor de hoogste toren of pyramide. De basis wordt gevormd door volwassenen, bovenop staan kinderen. De Castell wordt pas beschouwd als 'voltooid' als bovenop het laatste kind staat en naar de mensenmassa zwaait.

Folklore
De in de 18de eeuw ontstane Castell houdt het midden tussen sport en fol­klore, want goede resultaten worden alleen bereikt met veel trainen. Tien menselijke verdiepingen is het hoogste niveau dat tot nu toe in Spanje is bereikt, iets wat de Castellers van Vilafranca in 1998 voor het eerst lukte. De spectaculaire traditie is door UNESCO inmiddels uitgeroepen tot Erfgoed van de Mensheid.

Binnenkort wordt in Rotterdam begonnen met het werven van tweeduizend deelnemers voor de eerste Rotterdamse Castell. Het is niet de bedoeling dat ze zomaar op elkaar gaan klauteren. ,,Daar komen verschillende workshops aan te pas'', zegt Moerman. Bovendien zullen vijftien echte Castellers het evenement begeleiden en wordt ook de samenwerking gezocht met het evenement Rotterdam Circusstad. ,,We hopen in Rotterdam uiteindelijk tot 7 of 8 verdiepingen te komen'', zegt Moerman.