Volledig scherm
Wethouder Hugo de Jonge. © Archieffoto Jan de Groen

Rotterdam eist geld terug voor topsalarissen in zorg

Rotterdam eist voor de eerste keer ooit geld terug van zorginstellingen die hun bestuurders een te hoog salaris hebben betaald. Samen hoesten de organisaties 60.000 euro op. ,,We stellen een heldere norm: Geld voor zorg moet naar de zorg gaan'', stelt wethouder Hugo de Jonge (zorg, CDA).

Quote

28,42 euro wil de gemeente terugheb­ben van het Erasmus MC. Dat bedrag wordt niet teruggevor­derd, omdat dat te duur zou zijn

Afgelopen jaar betaalden 37 zorginstellingen, die geld krijgen van de gemeente Rotterdam, meer dan 178.000 euro aan hun bestuurders. Dit is meer dan het topsalaris uit de Wet Normering Topinkomens. Deze organisaties krijgen nu 'straf'. 

Rotterdam is niet de eerste gemeente die zo probeert duidelijk te maken dat topsalarissen uit den boze zijn. Andere gemeenten trokken bij de rechter echter een paar keer aan het kortste eind. Wethouder Hugo de Jonge is overtuigd dat dit voor Rotterdam niet zal gebeuren, mocht het tot een rechtszaak komen. In het contract dat de gemeente is deze maatregel namelijk vastgelegd. ,,Ze weten er dus van.''

Bovendien, wordt bij het vaststellen van het bedrag gekeken welk deel van de inkomsten van de gemeente Rotterdam komt. Afhankelijk hiervan wordt bepaald hoeveel terug moet worden betaald.

Teruggevorderd

Bij het grote Erasmus MC, vooral betaald met geld van zorgverzekeraars, is dit maar een klein beetje: 28,42 euro. Dat wordt niet teruggevorderd, omdat dat te duur zou zijn. Maar er zijn ook veel hogere bedragen die organisaties verliezen. GGZ-instellingen Antes komt op 15.443,46 euro en Mentaal Beter op 16.039,02.

De Jonge vindt niet dat patiënten zo twee keer worden gestraft. Eerst omdat een bestuurder te veel verdiend en daarna omdat de gemeente dit geld terug wil zien. ,,De bedragen zijn niet zo hoog dat het merkbaar is bij de zorg. Maar nee, het is ook geen symboolpolitiek. We stellen een duidelijke norm.'' Dit zou ook gelden voor organisaties die in financieel zwaar weer zitten, zoals Laurens.

De gemeente neemt de zorgorganisaties de maat, terwijl de eigen gemeentesecretaris meer dan de Wet Normering Topinkomens verdient. De afspraken over zijn salaris werden genomen voor de wet van kracht was, net als bij sommige zorgbestuurders.

,,Dat is appels met peren vergelijken'', stelt De Jonge. ,,Hij werkt niet in de zorg. En hier geldt: Afspraak is afspraak. We gaan als gemeente ook niet op de stoel van de Raad van Toezicht zitten, maar vinden wel dat geld voor de zorg naar de zorg moet gaan.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam