Volledig scherm
Ron Hirt van Kaat Mossel, het restaurant waar vandaag de eerste nieuwe mossel van 2019 wordt verorberd. © Vincent van Dordrecht

Rotterdam en Yerseke in de clinch met elkaar: waar wordt de eerste nieuwe mossel verorberd?

UPDATERotterdam en Yerseke liggen met elkaar in de clinch over waar het mosselseizoen begint. De Zeeuwen claimen dat dit in hun provincie is, maar volgens eigenaar Ron Hirt van visrestaurant Kaat Mossel ligt het anders: de eerste nieuwe mossel van 2019 wordt morgen tóch echt in Rotterdam verorberd.

Voor de deur van Hirts restaurant  aan de Admiraliteitskade meert rond het middaguur een Zeeuwse kotter aan met  aan boord ruim twintig netjes mosselen van zo'n twintig kilo per stuk. Hij neemt ze om 12 uur in ontvangst en meteen daarna gaan de koks aan de slag met de zeevruchten. ,,We zijn enorm trots dat Rotterdam morgen het decor is van het begin van het mosselseizoen. Helemaal omdat het een mooi mosseljaar belooft te worden.‘’ 

Volgens woordvoerder Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau zijn de eerste mossels morgen te proeven in Yerseke. Ze worden in de ochtend opgevist uit de Oosterschelde en zijn vanaf 12.30 uur te proeven aan een lange tafel op een ponton bij De Oesterij in Yerseke. Ongeveer tegelijkertijd vertrekken tientallen vrachtwagens vol mosselen vanuit het vissersdorp naar afnemers in Nederland en België, die hun klanten vervolgens ook van verse mosselen kunnen voorzien. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De aankomst van traditionele mosselen bij Kaat Mossel voor de deur in 2016. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Qua tijdstippen - in Rotterdam kan het eerst worden aangeschoven voor een pannetje verse mosselen  - is Rotterdam de winnaar. Maar zo zien ze dat in Zeeland niet. De vruchten komen daar aan wal en dat moet als de officiële start van het seizoen worden beschouwd, meent het Nederlands Mosselbureau. Het mosselbureau is een verzameling van restaurants, visverwerkende bedrijven en chefs, maar vertegenwoordigt niet de hele ‘mosselindustrie’.

Triest

Hirt noemt de claim van de Zeeuwen 'triest’. ,,Aqua Mossel, de grootste mosselkweker en verwerker van Noordwest-Europa, heeft ons dit jaar de primeur gegund. De eerste traditionele mosselen van het jaar zijn tóch echt bij ons te proeven. Het is niet elk jaar zo: andere jaren hebben andere plaatsen of restaurants de primeur en dan gaan wij ook niet met de eer strijken.’’ 

Buitengewoon navrant detail is dat de Zeeuwse seizoenstart een Rotterdams tintje heeft: oud-Feyenoordspeler en geboren Rotterdammer John Boskamp verricht het startschot voor het vertrek van de mosselkaravaan uit Yerseke. Volgens Sintnicolaas is dat toeval: de Zeeuwen zochten iemand die bekend is in Nederland en  België en ook nog een bourgondische inslag heeft. ,,En dan kom je al snel uit bij Boskamp.’’

Quote

Aqua Mossel, de grootste mosselkwe­ker en verwerker van Noord­west-Europa, heeft ons dit jaar de primeur gegund

Ron Hirt , Kaat Mossel

Over een ding zijn Hirt en Sintnicolaas het eens: 2019 belooft een goed mosseljaar te worden. De verwachting is dat in de eerste oogst bodemcultuurmosselen al ‘dikke’ mosselen zitten, iets dat doorgaans pas veel later in het seizoen het geval is. Bodemcultuurmosselen worden beschouwd als de ‘echte’ mosselen.  Hangcultuurmosselen, die aan touwen gekweekt worden, komen gemiddeld 4 tot 6 weken vroeger op de markt dan de soort die vanaf morgen is te verkrijgen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (21%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (79%)
9719 stemmen