Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Rotterdam gaat strijd aan met foute ‘incassocowboys’

De gemeente Rotterdam gaat de strijd aan met oneerlijke incassobureaus die schulden enorm laten oplopen, schuldenaren intimideren of onduidelijk zijn. Via de website van de gemeente kunnen Rotterdammers deze ‘malafide incassopraktijken’ voortaan melden. Daarnaast komt informatie over foute incasseerders op de website van de gemeente te staan. 

Het enorm laten oplopen van de schuld onder het mom van ‘administratiekosten’, het intimideren van schuldenaren door te dreigen met een huisuitzetting, of het doorverkopen van een schuld waardoor het onduidelijk wordt aan welk bedrijf moet worden afbetaald. Het regent volgens de gemeente klachten over malafide incassobureaus. Tegen zulke ‘incassocowboys’ wil de gemeente Rotterdam volgens een woordvoerder van wethouder Michiel Grauss (schuldenaanpak, CU-SGP) vanaf nu optreden. 

Quote

In het verleden is misschien onvoldoen­de gezocht naar oplossin­gen in samen­spraak

Woordvoerder wethouder Grauss

Bewoners met klachten over incassobureaus kunnen vanaf nu via de website van de gemeente een melding maken bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt), de organisatie die toezichthouder is op de incassobranche.

Ook wil de gemeente beter optreden wanneer een bewoner een schuld bij de gemeente zelf heeft, bijvoorbeeld wanneer het niet lukt de gemeentelijke heffingen te betalen. Zo gaat de gemeente volgens de woordvoerder samen met de bewoners op zoek naar oplossingen, verwijst ze vanaf nu door naar schuldhulpverleners en zal ze betalingsregelingen aanbieden. ,,Dat is in het verleden misschien onvoldoende gedaan”, zegt de woordvoerder. 

Bewoners met een betalingsachterstand kunnen op de website informatie vinden over wat er gebeurt als ze niet betalen.

Ernstige schulden

In een rapport van de Rekenkamer Rotterdam, dat begin 2017 verscheen, werd gesteld dat er in Rotterdam onvoldoende hulp is vanuit de gemeente voor mensen met schulden. Onder meer zou het aanvragen van hulp te ingewikkeld zijn.

Het aantal huishoudens met ernstige schulden wordt door de gemeente geschat op 60.000. Bijna vierduizend Rotterdammers kregen in 2018 schuldhulpverlening via de Kredietbank Rotterdam.

Een door de gemeenteraad aangenomen motie van begin vorig jaar van de ChristenUne-SGP en D66 was de aanleiding voor de gemeente om het bewoners makkelijker te maken om oneerlijke incassopraktijken bij de ACM te melden. Het onder de loep nemen van de incassopraktijken van de gemeente zelf gebeurde na vragen van de SP.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam