Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Rotterdam gekozen tot Europese stad van 2015

Rotterdam is Europese stad van het jaar 2015. De internationale Academy of Urbanism in Londen kende de prijs gisteren toe aan de Maasstad voor de wijze waarop Rotterdam zich in de afgelopen twee decenia heeft ontwikkeld op economisch, sociaal en stedenbouwkundig gebied.

De Academy of Urbanism wordt gevormd door meer dan 500 wetenschappers, politici en vakspecialisten op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. De Academy zet steden die zich op een opmerkelijke wijze weten te ontwikkelen in de schijnwerpers.

Een delegatie van de Academy of Urbanism bezocht Rotterdam in september. Bij het toekennen van de prijs is Rotterdam beoordeeld op aspecten als aantrekkelijkheid, economie, duurzaamheid, welzijn en bereikbaarheid.

Punten
Op al deze punten scoorde Rotterdam de meeste punten en liet daarmee Turijn en Aarhus achter zich. Andere steden die in de afgelopen jaren hebben meegedongen naar de prijs zijn onder meer Berlijn, Barcelona, Malmö en Istanbul. Winnaar in 2014 was Marseille.

Wethouder Ronald Schneider nam de prijs gistermiddag in ontvangst. Hij ziet de award als een bevestiging dat Rotterdam aan het begin van een nieuwe bloeiperiode zit.

'Het is mooi om deze waardering te mogen ontvangen. En het is nog mooier om te zien dat Rotterdam steeds meer bezoekers en nieuwe bewoners mag ontvangen. Ook steeds meer investeerders tonen - zij het nog wat voorzichtig - interesse om in Rotterdam te investeren. Rotterdam is hot. En ik zou zeggen: verdiend.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
27551 stemmen