Volledig scherm
Kunstenaar Olafur Eliasson tijdens een test met de bollen op het Stationsplein. © Archieffoto Jan de Groen

Rotterdam haalt streep door 'gele ballen' op Stationsplein

De komst van het kunstwerk Kissing Earth op het Stationsplein in Rotterdam is van de baan. Er is te weinig geld om de veelbesproken 'gele bollen' van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson bij CS te kunnen betalen, zo meldt het college van b en w. Er wordt op dit moment geen ander kunstproject op het Stationsplein meer overwogen.

Volledig scherm
© Gemeente Rotterdam

Behalve een financieel probleem, constateert het stadsbestuur ook dat het Stationsplein op dit moment 'goed wordt gewaardeerd als verblijfsruimte en succesvol wordt gebruikt als manifestatieruimte'. Recent stond op deze plek de succesvolle supertrap, die honderdduizenden mensen tot bovenop het Groot Handelsgebouw bracht. Nu de ballen niet doorgaan, blijft de stenen vlakte bij het station beschikbaar voor allerlei stadse feesten en partijen.

Vanaf dag één na de presentatie van het project, eind 2014, ontstond hevige kritiek op de 'kussende wereldbollen', die aanvankelijk midden op het plein bij Rotterdam Centraal waren gepland. Uit polls van het AD bleek een meerderheid van de mensen tégen de komst van het beeld te zijn. Er werd door tegenstanders zelfs een facebookpagina in het leven geroepen: Pleurt op met je ballen. Ook binnen de Rotterdamse politiek was volop verzet, omdat werd gevreesd dat Kissing Earth wel eens veel duurder zou kunnen uitpakken. De stad had 5 ton gereserveerd. De totale kosten werden eerder geschat op 1,5 miljoen euro.

Aangepast ontwerp
Om tegemoet te komen aan alle kritiek, had Eliasson zijn ontwerp recent nog aangepast. De globes werden kleiner, transparanter en schoven een stukje op naar het Weena. Het mocht niet baten. Nadat eerder de gebiedscommissie Centrum negatief adviseerde, haalt nu de stad een streep door het project. Eliasson is inmiddels op de hoogte gesteld van het feit dat hij de opdracht niet krijgt, maar geeft geen commentaar op de voor hem dramatische beslissing.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam